Reklama

Jak zachować świeżość cytryn przez cały miesiąc?

Cytryny są jednym z owoców, które dają najwięcej korzyści zdrowotnych. Są bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu skutecznie działają podczas zwalczania takich dolegliwości jak przeziębienie, grypa, a nawet zwalczają kamienie nerkowe. Ten niezwykły owoc pomaga wzmocnić i poprawić funkcję naczyń krwionośnych, a co za tym idzie odprowadzić wodę z organizmu.

Reklama

Jeżeli kupiłeś o kilka sztuk cytryny więcej, a chcesz zdrowo i trwale je przechować, to mamy dla ciebie propozycję.  Zamiast przechowywać je na ladzie, gdzie narażone są na psucie się, wykorzystaj nasz trik, przedłużający użyteczność tych owoców.

Co prawda cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce ponieważ tracą smak, jednak w przypadku cytryn reguła ta nie sprawdza się. Jeżeli chcesz przedłużyć czas użytkowania owoców, umieść je w torebce strunowej i wsadź do lodówki. W ten sposób spowolnisz proces starzenia się owocu, a przez to zachowasz świeżość na dłużej.

Chłód i ograniczona ilość tlenu nie spowodują ubytku wartości odżywczych, ani zawartości witamin w owocu. Bez obaw przechowuj więc cytrynę w ten sposób, nawet do miesiąca. Będą jak świeże, tak samo  soczyste, pachnące i pyszne. Z pewnością nie zauważysz różnicy, dlatego gdy następnym razem zdarzy ci się kupić zbyt dużo cytryn, to skorzystaj z naszego triku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama