Reklama

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.

Reklama

Dokładne umycie ryby

Jeśli karp jest już zabity, należy dokładnie umyć z zewnątrz rybę. Rób to w rękawiczkach i najlepiej przy pomocy druciaka. Czyść rybę tak, by nie została na niej śliska powłoka.

Odcinanie głowy

Po umyciu ryby czas na bardzo nieprzyjemną czynność, czyli odcięcie głowy karpia. Jednak robimy to tylko wtedy, gdy mamy zamiar przyrządzać karpia w kawałkach lub faszerować rybę. Do odcięcia głowy potrzebne będą:

• duży i bardzo ostry nóż;

• czysta ścierka lub pielucha;

• duża deska;

• trochę umiejętności.

Czynność tę najlepiej wykonać w rękawiczkach. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

1. Połóż rybę na deskę.

2. Następnie okryj ją szmatką lub pieluchą, która zapobiegnie wyślizgnięciu się ryby.

3. Jedną ręką dokładnie trzymaj rybę, druga ma trzymać nóż.

4. Odcinaj głowę tuż przy skrzelach zdecydowanym ruchem ręki.

Skrobanie łusek

Jeśli głowa karpia jest już odcięta, czas na zeskrobanie łusek z ryby. Najlepiej użyj do tego ręcznej skrobaczki lub wąskiego, ostrego noża. Połóż rybę na dużej desce, przytrzymaj ją ściereczką i zacznij skrobać dokładnie wszystkie łuski i skórę. Pamiętaj, że ryby skrobie się od ogona do głowy. Czynność wykonuj w rękawiczkach.

Patroszenie

Patroszenie to nic innego, jak usuwanie wnętrzności ryby z jamy brzusznej. Potrzebne będą:

• duża deska;

• ostry, spiczasty nóż;

• ściereczka.

Patroszenie krok po kroku:

1. Połóż rybę bokiem na desce i trzymaj ją ściereczką.

2. Następnie powoli rozetnij brzuch karpia wzdłuż otworu odbytowego.

3. Usuń z jamy brzusznej wszystkie wnętrzności. Rób to w rękawiczkach i przy pomocy noża.

Dokładne umycie ryby

Jeśli ryba jest już wypatroszona, należy jeszcze raz dokładnie umyć ją pod zimną wodą i położyć na ręcznik papierowy, by obciekła.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama