Reklama

Jak wybrać dobry makaron?

Coraz częściej zastanawiamy się, czy kupowane przez nas produkty są zdrowe, nietuczące i czy posiadają odpowiednie wartości energetyczne. Dotyczy to też popularnego makaronu, który wykorzystujemy do przygotowania różnych potraw. Nie raz nie dwa zadajemy sobie pytanie, jaki makaron wybrać, aby był dobry? Jaki rodzaj makaronu kupić, aby przygotowane z niego dania posiadały odpowiednie wartości energetyczne i kaloryczne? Jeśli masz wątpliwości w tej kwestii, poniżej przedstawiamy podpowiedzi, na co zwrócić uwagę podczas zakupów, aby wybrać dobry, pełnowartościowy makaron.

Reklama

Na co zwrócić uwagę przy wyborze makaronu?

Przy zakupie makaronu z reguły - tak jak i przy kupowaniu innych produktów spożywczych - dużą rolę odgrywa cena. Jednak pamiętaj, aby kierować się nie tylko nią. Zwróć uwagę, z jakiej firmy pochodzi makaron, jak wygląda w opakowaniu i jaki ma kolor.

Kolor makaronu a jego jakość

Jeśli zależy ci na jedzeniu dobrego gatunkowo makaronu, przed jego zakupem zwróć uwagę na kolor. Dobry makaron to ten, który jako surowy ma żółty lub kremowy kolor. Dobrej jakości makaron nie ma widocznych białych plamek, grudek czy przebarwień.

Jego powierzchnia powinna być szklista. Nie może być zbyt kruchy. Jeżeli zauważysz, że makaron w opakowaniu jest bardzo połamany, potraktuj to jako znak świadczący o jego nieświeżości. Być może za długo musiał leżeć na sklepowej półce.

Czy składniki mają wpływ na jakość?

Najlepszym makaron to ten, do produkcji którego użyto semoliny czyli mąki, którą pozyskuje się z pszenicy durum.

Semolina ma żółtawy kolor, a nie biały jak mąka, którą otrzymuje się ze zwykłej pszenicy. Semolina nadaje makaronom, z których jest produkowana, charakterystyczny żółtawy kolor.

Gotując makaron z semoliny musisz wiedzieć, że nie trzeba go hartować, czyli zalewać zimną wodą. Warto też zaznaczyć, że dobrej jakości makaron z semoliny nie klei się podczas gotowania. Nie zapomnij o tej zasadzie i podczas wyboru odpowiedniego makaronu sprawdź skład produktów, z których jest on produkowany.

Pamiętaj: dobry makaron to ten, który jest lekko żółty.

Makaron jajeczny

To drugi rodzaj makaronu, który można zakupić w naszych sklepach. W jego skład wchodzi pszenica, jaja, woda. Producenci często, podczas jego produkcji dodają do mąki kurkumy, jako naturalnego składnika, który podkreśli żółtawy odcień makaronu.

Na jakie makarony uważać?

Makaron jajeczny nie powinien mieć jaskrawo-żółtej barwy. Wskazuje to na dodanie do jego produkcji jednego z barwników – beta-karotenu lub kurkumy w zbyt dużej ilości.

Najpopularniejsze na naszym rynku są makarony dwujajeczne, cztero- i pięciojajeczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki makaron wybrać, pamiętaj, że makarony jajeczne trudno jest ugotować „al dente”, dlatego, że bardzo szybko zaczynają się kleić.

Gdy zastanawiamy się, jaki makaron wybrać, zawsze zwracajmy uwagę na etykiety, która znajdują się na opakowaniu. Znajdziemy na nich wszystkie istotne informacje, dotyczące wartości odżywczych makaronu oraz składników, z jakich makaron został wyprodukowany.

Dietetycy podkreślają, że makarony nie są tuczące. Zachęcają też do zakupu makaronów wyprodukowanych bez użycia jaj. Pamiętaj, że liczba kalorii rośnie wraz z liczbą jajek dodanych do kilograma mąki, która wykorzystano do produkcji makaronu.

Rodzaje makaronu – jaki makaron wybrać?

W naszych sklepach wybór makaronów nie jest bardzo duży. Jeśli już wiemy, który z makaronów jest najwyższej jakości pod względem gatunku, warto teraz spojrzeć na rodzaje makaronów oraz ich zastosowanie podczas przygotowywania potraw. Tak więc spaghetti - cienkie długie nitki idealne są do mięsa, sosów i owoców morza. Do zup pasują kokardki i krótkie rurki. Wstążki różnej szerokości podawane są zazwyczaj z sosami na bazie sera lub pomidorów, a penne i świderki z sosami śmietanowymi. Do zapiekania warto wykorzystać lasagne, cannelloni (duże rurki) bądź conchiglioni (duże muszle).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama