Reklama

Jak wybrać dobrą mąkę? Który rodzaj najlepszy?

Mąka króluje w naszych kuchniach. Służy zarówno do wypieków: chleba, ciast, bułek drożdżowych jak i do gotowania: robienia naleśników, sosów, używamy jej także do zagęszczania zup. Trudno wyobrazić sobie, aby mąki w kuchni po prostu zabrakło. Półki sklepowe dosłownie uginają się pod ciężarem opakowań z mąką, a my coraz częściej zastanawiamy się, jakiego wyboru dokonać i który mąka jest najlepsza do wypieków, a która mąka nadaje się do sosów i zup.

Reklama

Jak sprawdzić jakość mąki?

Podpowiadamy, w jaki sposób sprawdzić jakość mąki i jak dobrać odpowiedni typ do dania lub wypieku.

Pamiętaj, aby przed użyciem mąki, koniecznie sprawdzić, czy w opakowaniu nie zalęgły się szkodniki np. mole spożywcze. Ważny jest również zapach mąki. Dobrej jakości mąka, po otwarciu opakowania, ma zapach mielonego zboża. Jeśli wyczujesz zapach aromatycznych składników, oznacza to, że zakupiona przez ciebie mąka nie jest dobra gatunkowo.

Gdy weźmiesz odrobinę mąki na palec i poliżesz, poczujesz na języku lekko słony smak. To dobry znak - świadczący o dobrej jakości mące.

Jakość mąki a jej kolor

Dobra mąka ma jednolity, zbliżony do białego kolor. Jeśli mąka nie powstała z pszenicy durum, dopuszczalne są w niej ciemne drobinki.

Jak dopasować rodzaj mąki, do potrawy?

W sklepach możemy kupić wiele rodzajów mąki. Przeważnie używamy jednego, czasem dwóch gatunków. Najczęściej kupujemy mąkę pszenną i uniwersalną, ale czy pasują do każdego dania, które chcemy przygotować? Czy wiemy, jaką mąkę wybrać, aby nie zepsuć potraw lub aby podkreślić ich jakość?

Jak interpretować oznaczenia typu mąki?

Stojąc przed ladą sklepową możemy mieć nie lada dylemat. Co oznaczają poszczególne typy mąki i jakie mają zastosowanie. Który rodzaj mąki jest najlepszy i jakie ma zastosowanie?

Na opakowaniach mąki zawsze zawarta jest informacja o jej typie. Warto wiedzieć, co on oznacza, po to aby dobrze dopasować mąkę do potrawy, którą chcemy przyrządzić.

Mąka pszenna typu 450 zwana tortową

To najlżejsza mąka najmniej składników mineralnych. Idealna do biszkoptów, babek, a także do tortów. To najlepsza mąka do smażenia naleśników.

Mąka pszenna typu 500

Obejmuje trzy rodzaje mąki: krupczatka, wrocławska i poznańska

Typ mąki 500 oznacza to, że ma nieco więcej składników mineralnych, niż mąka pszenna typu 450. Krupczatka najlepiej pasuje do kruchych ciast oraz makaronów. Mąka wrocławska jest niezastąpiona do omletów i ciast francuskich, a z mąki poznańskiej można przyrządzić pizzę lub kluski.

Mąka typu 550 - luksusowa

Ten rodzaj mąki jest najbardziej uniwersalny i można z niego przyrządzić większość potraw. Najlepiej pasuje do ciast drożdżowych, faworków, pączków, a także do zagęszczenia sosów i zup.

Mąka pszenna typu 750 - chlebowa

To rodzaj mąki grubo mielonej, dlatego jak sama nazwa wskazuje, najlepiej nadaje się do wypieku chlebów oraz bułeczek. Nie przygotowuj z niej żadnych ciast - ten typ nie pasuje do tego rodzaju wypieków.

Mąka pszenna typu 1850 - graham

Idealna mąka do wypieku chleba oraz bułeczek, zbyt ciężka do innych potraw.

Mąka pszenna typu 2000 - razowa

Idealna nie tylko do wypieku domowego pieczywa, lecz także do pizzy lub makaronu razowego, które dzięki temu będą zdrowsze, niż te tradycyjne.

Rodzaje mąki

Który rodzaj mąki jest najlepszy? To zależy do czego chcesz jej użyć. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na typ mąki oraz rodzaj.

W sklepach znajdziemy mąkę żytnią - do wypieku chleba domowego oraz kukurydzianą, która nie zawiera glutenu.

Jeśli chcesz dobrze dopasować mąkę do przygotowywanych przez siebie dań, pamiętaj, ze oprócz tradycyjnych rodzajów mąki, które wymieniamy powyżej, w sklepach znajdziesz również mąkę: orkiszową, sojową, gryczaną, ryżową, grochową, a nawet mączkę grzybową - idealną do sosów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama