Reklama

Jak uwędzić produkty spożywcze bez użycia wędzarki?

Kiedy nie mamy grilla ani wędzarki, zapach i smak wędzonych potraw przypomina nam o wszystkim, co kochamy, gdy jesteśmy na dworze i urządzamy grilla. Możemy uzyskać ten sam niezwykły zapach i smak w swojej kuchni, tworząc wędzarkę na kuchence. Jeśli sądzisz, że to sprawa niewarta zachodu, to nieprawda: można taką wędzarkę wykonać dosłownie w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to duży garnek, folia aluminiowa i metalowe sitko.

Wyłóż dno wysokiego żeliwnego garnka folią aluminiową, a na niej rozłóż garść zrębków wędzarniczych. Dość trudno jest je kupić w sklepach, dlatego wolę stosować rozdrobnione na małe kawałki drewno do grilla, to o wiele łatwiejsze.

Na zrębki wędzarnicze nałóż kolejną warstwę folii aluminiowej tak, by nie dostał się do nich tłuszcz z jedzenia. Następnie wstaw metalowe sitko na folię. Dociśnij je jak najbliżej dna.

Na sitku połóż jedzenie (kurczaka, rybę). Zadbaj o to, aby kawałki jedzenia nie stykały się ze sobą, aby jak największa ich powierzchnia została uwędzona.

Przykryj garnek pokrywką. Bez wątpienia im więcej dymu będzie w twojej wędzarce, tym lepsze w smaku będzie twoje jedzenie. Dlatego też nie chcemy stracić dymu, który stworzymy. Owiń folię aluminiową wokół pokrywki garnka, tak by dym nie uciekł. Pamiętaj, że niektóre pokrywki mają otwór wentylujący, który również należy przykryć. Zrób to bardzo szczelnie.

Połóż garnek na dużym ogniu i poczekaj 5 minut. Tyle czasu wystarczy, by zrębki zaczęły dymić. Następnie skręć ogień na mały i wędź jedzenie przez określoną ilość czasu. Ryba będzie się wędzić 10-15 minut, kurczak i inne mięso będzie potrzebować 30-45 minut.

Pozostaw garnek zamknięty przez około 5 minut po tym jak wyłączysz palnik, tak by dym zamknięty w środku mógł jeszcze dłużej wędzić jedzenie. Następnie zdejmij folię i pokrywkę. Duże kawałki mięsa mogą po wyjęciu z wędzarki wymagać podpieczenia w piekarniku, żeby były bardziej chrupiące.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama