Reklama

Jak układać ogórki do kiszenia?

Sezon na ogórki kiszone w pełni, warto więc zagłębić się w tajniki ich przygotowania. Oczywiście podstawą są dobre, gruntowe ogórki, składniki, ale też sposób układania! Warto również podkreślić, że warzywa te mają wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i niwelują problemy układu pokarmowego. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? Jak układać je w słoiku? Poniżej podpowiadamy.

Czym są ogórki kiszone?

Kiszenie ogórków to sposób przygotowania ogórków, które otrzymuje się w wyniku fermentacji mlekowej, a cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni. Są one mało kaloryczne i świetnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki zawartości kwasu mlekowego. Substancja ta ma pozytywny wpływ na proces trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w jelitach. Ogórki kiszone są też cennym źródłem potasu, który wpiera pracę układu mięśniowego, a także nerwowego. Regularne spożywanie tych kiszonek zaleca się osobom cierpiącym na nadwagę i zmagającym się z wysokim poziomem złego cholesterolu.

Reklama

Sposób układania ogórków do kiszenia

Aby ogórki kiszone smakowały wybornie, istotny jest sposób ich ułożenia w słoiku. Jest to zdecydowanie czynność kłopotliwa dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kiszeniem ogórków. Zawsze pracę rozpoczynamy od ułożenia składników na samym dnie, dopiero potem później wkładamy warzywa. Muszą być one ułożone w słojach pionowo, jaśniejszą stroną skierowaną do góry. Puste przestrzenie warto wypełnić mniejszymi okazami, które zmieszczą się w wolne szpary.

Sprawdzony przepis na ogórki kiszone

Najważniejszy jest sprawdzony przepis, który stosowały już nasze babcie, aby ogórki kiszone smakowały wyśmienicie.

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • przyprawy: koper, chrzan i czosnek,
  • liść wiśni, porzeczki lub dębu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umieść w miejsce z zimną wodą i pozostaw do moczenia na godzinę. W międzyczasie przegotuj trzy litry wody, dodając do niej trzy łyżki soli.
  2. Do przygotowanych wcześniej i czystych słoików, włóż po kolei: ząbki czosnku, koper, chrzan, a także liście.
  3. Naczynia zalej przegotowaną wodą tak, aby zakryć ogórki. Na koniec zakręć szczelnie wieko słoika i odłóż przyszłe kiszonki w ciemne i suche miejsce. Smacznego!

Polecamy:

Flądra bałtycka. Jakie ma właściwości? Jak ją przyrządzić?

Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama