Reklama

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.

Do zmiękczenia masła będziemy potrzebować: papieru do pieczenia i wałka do ciasta. Na stolnicę lub blat kuchennym wykładamy pojedynczą kartkę papieru do pieczenia. Na papier kładziemy kawałek masła.

Przykrywamy masło kartką papieru i zaczynamy je rozwałkowywać. Przyciśnij je mocno wałkiem i roluj tak jakbyś wałkowała ciasto. Wałkuj do czasu, aż masło będzie cienkie.

Warstwa masła nie może być cieńsza niż 6mm. Sprawdzaj palcami konsystencję masła, powinno być twarde. Z papieru powinno odchodzić bez problemu. Jeśli masło rozpływa się pod dotknięciem palca, jest zbyt miękkie. Wówczas włóż je ponownie do lodówki na parę minut, aż stwardnieje.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama