Reklama

Jak szybko rozmrozić mięso?

Trudno byłoby wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni bez zamrażarki. To dzięki niej jesteśmy w stanie rozsądnie zarządzać swoimi zapasami i zawsze mieć w zanadrzu jakiś smakowity kąsek. W niskich temperaturach przechowujemy przede wszystkim mięso, które poza zamrażalnikiem zepsułoby się bardzo szybko. Jego rozmrożenie należy zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem, lecz w natłoku codziennych obowiązków łatwo jest o tym zapomnieć. Bez paniki! Nie musisz rezygnować z obiadu. Sprawdź, jak szybko odmrozić mięso.

Reklama

Przezorny zawsze... najedzony!

Mięso, niezależnie od rodzaju, najlepiej jest rozmrażać powoli poprzez przełożenie go do głębokiego naczynia i ulokowanie w lodówce. Proces ten potrwać może co najmniej kilkanaście godzin, a nie zawsze możemy tyle czekać na posiłek. Dlatego, zanim zapoznamy się z kuchennymi trikami, warto przypomnieć sobie podstawową zasadę związaną z tym, jak mrozić mięso. Zawsze należy podzielić je na porcje do jednorazowego zjedzenia. Nie zmarnujemy nadmiaru żywności, a do tego szybciej rozmrozimy upragnione kąski.

Rozmrażanie mięsa w wodzie

Wymaga to od nas uwagi i znajomości kluczowych reguł. Przede wszystkim nie można rozmrażać mięsa w gorącej wodzie! Choć może się wydawać najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu, ciepła woda stwarza idealne warunki do rozwoju niepożądanych bakterii. Chłodna woda jest dużo lepszym pomysłem, jednak trzeba pamiętać o wymienianiu jej co 20-30 minut.

Jak rozmrozić mięso w mikrofalówce?

Skorzystać z tej opcji mogą właściciele sprzętu z funkcją rozmrażania, opracowaną dla znaczącego przyspieszenia kuchennych prac. W zależności od mocy urządzenia, rozmrażanie mięsa może zająć 15-30 minut. Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, że nie jest to rozwiązanie idealne, a żywność miejscami może być nadal skostniała.

Czy można rozmrozić mięso w piekarniku?

Oczywiście, że tak! Należy wstrzymać się jedynie z odmrażaniem w piecu delikatnego mięsa ryb, które pod wpływem zbyt dużych różnic temperatur mogłoby się rozpaść. Zabieg ten nie pozostaje bez wpływu na smak rybnych specjałów.

Mięso mielone czy schab można jednak śmiało rozmrażać w ten sposób. Produkt należy wyjąć z opakowania, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-75°C. Rozmrażanie potrwa 30-40 minut, co jakiś czas warto obrócić mięsne porcje, by proces przebiegał równomiernie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama