Reklama

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby

Sezon na grzyby rozkręca się na dobre. Pomysłów na przetwarzanie i wykorzystanie ich w kuchni mamy tysiące. Grzyby możemy śmiało gotować, dusić, marynować i rzecz jasna suszyć. Ta ostatnia forma pozwala na długo zachować ich aromat i smak. Oczywiście pod warunkiem, że do tej czynności podejdziemy profesjonalnie i będziemy trzymać się odpowiednich zasad. Podpowiadamy, które grzyby najlepiej wybrać do suszenia, jak je do tego procesu przygotować, w jaki sposób najlepiej je suszyć i jak je później przechowywać.

Reklama

Które grzyby najlepiej suszyć?

W naszych lasach możemy spotkać wiele gatunków grzybów, co wcale nie oznacza, że do suszenia nadaje się każdy. Kluczowym kryterium jest zawartość wody - im mniej ich w grzybach, tym lepiej. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku koźlarze, prawdziwki, podgrzybki i kurki. Popularne maślaki suszyć też można, ale w adekwatny sposób:

* Przede wszystkim zawierają sporą ilość wody, dlatego proces suszenia powinien być odpowiednio długi.

* Nie powinno się ich także suszyć w towarzystwie innych gatunków grzybów.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Skoro już wiemy, które gatunki grzybów najlepiej nadają się do suszenia, pora dowiedzieć się co nieco na temat tego, jak je do tego procesu przygotować:

* Przede wszystkim zawsze należy wybierać grzyby jędrne i zdrowe. Jeśli istnieje chociaż cień podejrzenia, że któryś jest robaczywy, szybko się go pozbądźmy.

* Grzybów przed poddaniem suszeniu nie wolno myć ani moczyć. Wystarczy, że każdy okaz starannie oczyścimy pędzelkiem, szczoteczką lub nożykiem.

* Suszyć można zarówno kapelusze jak i trzonki grzybów.

* Duże okazy przed suszeniem kroimy, mniejsze możemy suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby na słońcu?

Suszenie na słońcu to z pewnością metoda najtańsza, ale wbrew pozorom wymagająca. Kluczowym kryterium jest w tym przypadku pogoda - słoneczna, bezdeszczowa aura powinna utrzymywać się przez dłuższy czas, bo proces suszenia trwa kilka dni. Bardzo istotna jest też wilgotność powietrza. Oczyszczone i odpowiednio przygotowane grzyby trzeba umieścić na sicie i wystawić na słońce. Warto przykryć je gazą, aby zabezpieczyć je przed zanieczyszczeniami i co jakiś czas obracać. Symptomami wskazującymi na to, że proces suszenia dobiegł końca, jest twardość i giętkość grzybów.

Jak suszyć grzyby w suszarce do owoców i warzyw?

Wykorzystanie do suszenia specjalnie przystosowanej do tego procesu suszarki elektrycznej to metoda bezpieczna i łatwa w praktyce. Odpowiednio przygotowane grzyby umieszczamy na tacach suszarki i postępujemy zgodnie ze wskazówki zamieszczonymi w instrukcji obsługi. Nadmuch odpowiednio regulujemy i dostosowujemy do etapu suszenia i ilości grzybów. Jeśli będziemy trzymać się instrukcji obsługi, nie powinna nas spotkać żadna przykra niespodzianka.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzyby można też suszyć w piekarniku. Urządzenie należy nagrzać do temperatury sięgającej 50-60 stopni Celsjusza. Należy też pamiętać o włączeniu termoobiegu. W międzyczasie odpowiednio przygotowujemy grzyby i układamy je warstwami na blaszce wyłożonej pergaminem. Trzeba zachować odpowiednie odstępy, aby powietrze równomiernie ogrzewało poszczególne kawałki czy małe okazy. Po godzinie suszenia nadmiar wilgoci z grzybów usuwamy papierowym ręcznikiem i przekładamy kawałki grzybów na drugą stronę. Ponownie wstawiamy blaszkę na godzinę do piekarnika, usuwamy wilgoć i odwracamy. Wskazane czynności powtarzamy, aż grzyby dobrze się wysuszą. Jeśli sytuacja tego wymaga, czynność suszenia w piekarnika należy powtórzyć następnego dnia.

Jak suszyć grzyby na kaloryferze?

Nasze babcie suszyły grzyby w nieco inny sposób. Odpowiednio je oczyszczały, kroiły na duże kawałki, nawlekały na nitkę i wieszały grzybowe sznury na kaflowych piecach. Możemy śmiało naśladować ich technikę, tyle tylko, że zamiast pieca kaflowego do suszenia wykorzystać kaloryfer. Pamiętajmy tylko, żeby sznurek z grzybami rozciągnąć w poprzek grzejnika.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Starannie wysuszone grzyby najlepiej umieścić w odpowiednio do tego przygotowanym szklanym słoiku. (Musi być suchy i czysty). Powinniśmy go starannie zakręcić, aby zabezpieczyć grzyby przed wilgocią i innymi zapachami. Jeśli chcemy zabezpieczyć się przed molami, wrzućmy do słoika liść laurowy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama