Reklama

Jak sprawdzić czy arbuz jest dojrzały?

Arbuz to długo oczekiwany i lubiany atrybut lata. Wybranie dojrzałego i smacznego owocu czasami bywa niemożliwe. W sprzedaży znajduje się ogromna ilość i różnorodność tych owoców. Jak wybrać ten najsłodszy i dojrzały? Dowiesz się z naszego artykułu.

Rozmiar

Widząc ogromnego arbuza, powinna zapalić ci się lampka ostrzegawcza. Niestety klimat nie sprzyja w uprawie olbrzymich arbuzów. Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że są one nawożone sztucznymi nawozami.

Plamy

Żółte plamy to znak, że owoc jest dojrzały. Wybrany przez nas arbuz z takimi plamami będzie słodki i smaczny.

Płeć

Niewiele osób wie, ale arbuza posiada płeć. Duże i większe arbuzy są rodzaju męskiego, a „dziewczęta” są mniejsze, nieco spłaszczone oraz słodsze.

Dźwięk

Dojrzały owoc wydaje głuchy dźwięk przy opukiwaniu. Należy również sprawdzić dojrzałość arbuza poprzez lekkie zgniatanie go z dwóch stron. Jeśli arbuz trzeszczy, jest dojrzały i gotowy do spożycia.

Ogonek

Wybierając arbuza spośród innych, spójrz na jego ogonek. Żółty ogonek jest doskonałym wskaźnikiem dojrzałości owców. Zielony przeciwnie, wskazuje że arbuz został niedawno zerwany.

Zapach

Skóra arbuza wydziela naturalny zapach. Jeśli arbuz nie pachnie w ogóle, oznacza to, że arbuz prawdopodobnie nie był uprawiany w sposób naturalny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama