Reklama

Jak smażyć kurki?

Choć grzybobranie postrzegane jest jako jesienna rozrywka, już latem możemy cieszyć się smakiem niektórych gatunków grzybów. Na myśl o kurkach smażonych na maśle wielu smakoszom zaczyna burczeć w brzuchach! To kulinarny klasyk, który pozwala oderwać się od kulinarnej monotonii. W wakacje darujmy sobie pospolitą pieczarkę na rzecz dużo szlachetniejszej kurki, zwanej także pieprznikiem jadalnym. Przedstawiamy instrukcję obsługi tego smacznego grzyba oraz kilka pomysłów na jego smakowite podanie.

Reklama

Jak szybko oczyścić kurki?

Zwykle pojawiają się w lasach już w czerwcu, więc wykorzystajmy wakacje na apetyczne eksperymenty kulinarne. Przed degustacją kluczowe okazuje się umiejętne oczyszczenie kurek z piasku i ziemi. Jeśli nie są bardzo zabrudzone i wilgotne, można posłużyć się małą szczoteczką lub pędzelkiem, lecz jest to dość czasochłonna metoda.

Kucharzom, którym zależy na czasie, polecamy przełożenie kurek do dużej miski, posypanie ich solą i zalanie wrzątkiem. Wodę z grzybami można zamieszać. Po kilku minutach zanieczyszczenia opadną na dno miski. Kurki wyławiajmy sitkiem lub łyżką cedzakową. Bądźmy gotowi na to, że czynność tę będzie trzeba powtórzyć jeszcze dwa razy.

Grzybów nie należy myć pod bieżącą wodą ani długo namaczać. Tracą przez to swój smak i chrupką strukturę.

Jak przygotować kurki na patelni?

Po oczyszczeniu rozłóżmy grzyby na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar wody. W końcu zależy nam na usmażeniu kurek, a nie ich duszeniu. Na czym smażyć kurki? Najlepiej sprawdza się masło, ewentualnie masło z dodatkiem oleju. Grzyby wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Mniejszych egzemplarzy nie trzeba nawet kroić. Dzięki charakterystycznemu kształtowi i barwie kurki prezentują się na talerzach bardzo efektownie.

Zwracajmy uwagę na to, by jednorazowo nie wrzucać do garnka dużej ilości grzybów. Wszystko dla podtrzymania wysokiej temperatury rozgrzanej patelni. Wstrzymajmy się także z przyprawianiem. Sól dodajmy pod koniec smażenia. Inaczej doprowadzi do wypuszczenia soków, przez co grzyby mogą stać się gumowate. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by do pieprznika dorzucić drobno posiekany czosnek. Jak długo smażyć kurki? Zajmie to około 10 minut. Nie należy trzymać ich na patelni zbyt długo, ponieważ mogą nabrać gorzkiego posmaku.

Kurki: Sprawdzone przepisy

Grzyby wybornie komponują się z jajkami. Omlet i jajecznica z kurkami to już kulinarne legendy. Dla urozmaicenia skosztujmy także szakszuki. W najprostszym wydaniu smażone grzyby można jeść z pajdą świeżego pieczywa. Kurki w sosie śmietanowym podawane z makaronem lub do potraw mięsnych to również powszechnie uwielbiana kompozycja. Z grzybów można przyrządzić kremową zupę, risotto lub połączyć je z rybami, np. łososiem.

Polecamy: Kotlet schabowy z boczniaka

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama