Reklama

Jak rozpoznać świeżość ryb?

O tym, że warto jeść ryby chyba nikogo nie trzeba przekonywać, no może z wyjątkiem dzieci. Specjaliści do spraw żywności oraz lekarze zbyt wiele razy udowadniali nam, że ryby to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jeśli decydujemy się na kupno ryby, bez wątpienia najlepiej wybrać tę świeżą. Pojawia się jednak pytanie, jak ją rozpoznać? Jest kilka szczegółów, na które należy zwrócić uwagę. Oto one.

Reklama

Oczy

Zacznijmy od oczu ryby. Ta świeża powinna mieć błyszczące i przejrzyste z wyraźnie zaznaczoną źrenicą. Kształt raczej nie ma znaczenia, ponieważ różni się w zależności od gatunku ryby. Jeżeli oczy są mętne lub zapadnięte, to znak, że lepiej nie kupować ryby.

Skóra ryby

Z kolei skóra ryby powinna być jednolita, śliska i w żadnym wypadku nie powinna się lepić. Gdy na powierzchni ryby jest nieprzyjemny śluz, lepiej nie kupować tej ryby.

Łuski

Na łuskach świeżej ryby nie mogą występować żadne uszkodzenia. Powinny one przylegać do skóry. Jeżeli jest inaczej, to znak, że ryba nie nadaje się do kupienia i zjedzenia.

Nos

Kolejny szczegół, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy kupowaniu ryb, to nos ryby. Jeśli jest świeża, nos nie wydziela żadnego zapachu, chyba że delikatny wody morskiej lub słodkiej. Nos ryby nieświeżej pachnie nieprzyjemnie. Podczas kupowania ryby nie należy bać się poprosić sprzedawcy o to, by pozwolił nam dotknąć ryby czy jej powąchać. Ryby wypatroszone można rozchylić i powąchać od środka. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kupujemy dobry okaz.

Skrzela

Jeśli mowa o wnętrzu ryby, poruszmy kwestię skrzeli, ponieważ po ich wyglądzie również możemy poznać, czy ryba jest świeża. Skrzela powinny być czerwone, jasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku), przylegające do skóry i pozbawione śluzu. Oznaki, które sygnalizują, że ryba jest nieświeża to nienaturalny (brunatny lub białawy) kolor skrzeli, dużo śluzu lub - co gorsza - brak skrzeli. Jeżeli ryba nie ma skrzeli, lepiej jej nie kupować, ponieważ nie możemy w pełni ocenić jej świeżości.

Mięso

A jakie powinno być mięso świeżej ryby? Jędrne i sprężyste. Gdy naciśniemy go delikatnie, powinno wracać do stanu naturalnego. Jeżeli po naciśnięciu w mięsie zostaje wgłębienie, to znak, że tej ryby nie należy kupować.

Ości

Kolejny ważny element ryby to ości. Gdy kupujemy wypatroszoną rybę, koniecznie zajrzyjmy do jej środka. Mięso powinno przylegać go ości. Jeżeli te odchodzą, ryba nie nadaje się do kupna.

Po kupieniu

Jeśli kupiliśmy już rybę, w prosty sposób w domu możemy sprawdzić, czy jest świeża. Wystarczy umieścić ją w pojemniku z wodą. Jeżeli ryba zatonie, to znak, że jest świeża. Z kolei, gdy wypłynie na powierzchnię - niestety - nie nadaje się do zjedzenia.

Wędzona ryba

Na stoiskach z rybami często spotkamy również ryby wędzone. Ich świeżość również warto sprawdzić, a można zrobić to w bardzo prosty sposób. Sprzedawca powinien pozwolić nam dokładnie się jej przyjrzeć oraz spróbować. Świeża wędzona ryba jest błyszcząca i soczysta.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama