Reklama

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Niezależnie od tego czy przygotowujesz guacamole, czy masz ochotę na surowe awokado, trudno jest znaleźć ten owoc całkowicie dojrzały. Często w sklepach spożywczych musimy decydować między owocami twardymi jak skały lub przejrzałymi. W takiej sytuacji oczywiście lepiej jest kupić niedojrzały owoc i poczekać, aż będzie gotowy do spożycia. Ale co, jeśli będziesz potrzebować ich jak najszybciej? Nie martw się, można przyspieszyć proces ich dojrzewania w zaledwie 10 minut i przy użyciu odrobiny ciepła.

Reklama

Podobnie jak większość owoców i warzyw, awokado to produkt, który dojrzewa szybko, gdy jest przechowywany w ciepłym otoczeniu. Tak więc, jeśli kupiłaś awokado jak z cegły, niezbędna będzie temperatura, aby zamienić je w zdatne do spożycia. Owiń awokado folią aluminiową i upewnij się, że jest owinięte tak, że powietrze może uciec.

Awokado, podobnie jak banany, uwalnia gaz etylenowy. Gdy gaz ten jest uwalniany, wszystkie inne owoce i warzywa otaczające awokado również dojrzeją. Jeśli otoczysz awokado folią, cały gaz wydzielany przez awokado zadziała tylko na nie. Koncentracja gazu przyspieszy proces dojrzewania.

Gdy awokado jest dobrze zawinięte, włóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 100°C. Sprawdź postępy po 10 minutach (lub nawet wcześniej). Ciepło z piekarnika sprawi, że gaz etylenowy będzie działać jeszcze efektywniej, a owoce staną się miękkie o wiele szybciej.

Chociaż ta metoda współpracuje z naturalnym procesem dojrzewania awokado, sprawia, że tworzy się nieco inny smak. Ponieważ ciepło piekarnika częściowo gotuje owoce, aby je zmiękczyć, nie będą one smakować tak samo jak naturalnie dojrzałego awokado. Jeśli więc zależy ci na naturalnym smaku, stosuj tę metodę tylko wówczas, gdy owoce potrzebne ci są do innej potrawy.

Jeśli chcesz zastosować tę metodę do innych owoców, nie wahaj się. Świetnie sprawdzi się w przypadku bananów, na przykład wówczas, kiedy potrzebujesz, aby były miękkie i ciemne, czyli idealne do przygotowania chleba bananowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama