Reklama

Jak przygotować krystalizowany imbir?

Imbir jest jedną z moich ulubionych przypraw. Uwielbiam ciepły i lekko pikantny smak imbiru, ale, co ważniejsze, jest to również bardzo zdrowy produkt. Imbir jest pomocny przy problemach trawiennych, w tym przy niestrawności i mdłościach. Imbir można dodawać do potraw w postaci świeżej lub suszonej, ale istnieje także opcja krystalizowania, czyli kandyzowania imbiru, która nadaje się do wszelkiego rodzaju przepisów. Aby kandyzować imbir w domu, trzeba zakupić dość dużą ilość świeżego imbiru. Oto jak to zrobić: Składniki: - 0,3 kilograma świeżego imbiru (obranego) - woda - około 0,3 kilograma cukru

Reklama

Pokrój imbir ma plasterki średniej grubości. Plastry powinny być tej samej grubości, żeby gotowały się równomiernie.

Umieść pokrojony imbir w garnku na kuchence i wlej tyle wody, aby tylko zakryć imbir. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw na 45 minut.

Dodaj cukier do plasterków imbiru i pozostałej wody. Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Pozwól, aby mikstura gotowała się, mieszaj od czasu do czasu, przez około 20 minut.

Odcedź plasterki imbiru na sitku, zachowując powstały syrop.

Odłóż plasterki do wyschnięcia. Posyp je cukrem po jednej stronie. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin, a następnie odwróć i posyp drugą stronę cukrem.

Posypane cukrem i całkowicie suche plastry schowaj w szczelnym pojemniku. Możesz je tam przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama