Reklama

Jak przechowywać chleb?

Dla niektórych jest podstawowym produktem spożywczym, dla innych jedynie źródłem węglowodanów. Choć opinie są podzielone, mało kto obojętnie przejdzie obok pieczywa prosto z piekarni. Najlepiej smakuje świeże z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Aby chleb jak najdłużej zachował swoje właściwości, należy go w odpowiedni sposób przechowywać. Jak sprawić, aby opóźnić proces czerstwienia? Co zrobić z nieświeżym chlebem? Podpowiadamy.

Reklama

Przechowywanie chleba

Chleb wypieczony na naturalnych składnikach (zakwas) zachowuje świeżość nawet przez kilkanaście dni. Nie psuje się, nie pleśnieje i nie robi się twardy. Jednak niezależnie od tego, jaki rodzaj pieczywa wybierzemy, warto przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepsze będą specjalnie pojemniki, tzw. chlebaki . Warto wybrać drewniane, ponieważ w przeciwieństwie do tych plastikowych, zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza.

W jakich warunkach należy przechowywać chleb?

Chleb warto przechowywać w temperaturze pokojowej (około 23 stopni Celsjusza). W niższej szybciej czerstwieje, a także rozwija się na nim chorobotwórcza pleśń. Należy pamiętać, aby pieczywa nie zawijać w foliowe torby, gdyż sprzyja to powstawaniu wilgoci. Innym błędem jest umieszczanie chleba w lodówce; to prosty sposób na szybkie psucie się pieczywa, ponieważ w niskiej temperaturze szybciej czerstwieje.

Nie tylko chlebak

Wolna przestrzeń w kuchni jest często na wagę złota i nie każdy ma możliwość ustawienia chlebaka. W zastępstwie można użyć przepuszczalnych, materiałowych woreczków (np. lnianych), które mają podobne właściwości. Innym sposobem jest umieszczenie pieczywa w papierowych torebkach. Niestety, te, które można spotkać w sklepach, nie zawsze spełniają swoją funkcję – pokryte są folią oraz często posiadają perforację, która sprawia, że staje się twardy.

Co zrobić z nadmiarem chleba?

Czasami kupujemy za dużo chleba I nie mamy jak go przechowywać. Aby nie dopuścić do jego zepsucia, warto go zamrozić, najlepiej go zamrozić w plastikowych pojemnikach. Wcześniej dobrze jest chleb podzielić na porcję, np. przekroić na ćwiartki albo pokroić w większe pajdy. Mniejsze kawałki pieczywa szybciej się rozmrażają.

Prawidłowe rozmrażanie chleba

Wydawać by się mogło, że rozmrażanie chleba nie sprawia większych problemów. Niestety, w pośpiechu robimy błędy, przez które pieczywo nie nadaje się do spożycia. Jak należy to zrobić? Wyjęte z zamrażarki kromki lub cząstki najpierw trzeba pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie na kilka minut włożyć do rozgrzanego piekarnika, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Włożenie do gorącego pieca zamrożonego pieczywa spowoduje, że jego środek będzie zimny, a wierzchnia warstwa spalona.

Twarde pieczywo

Jeśli zapomnimy schować chleb do chlebaka albo worka, by w ciągu kilku godzin stanie się twardy jak kamień. Na szczęście nie wszystko stracone, gdyż takie pieczywo w mgnieniu oka można w naturalny sposób odświeżyć. Co trzeba zrobić? Wystarczy namoczyć je odrobiną wody bądź mleka i wstawić na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pamiętajmy, żeby nie wyrzucać suchych kromek chleba. W łatwy sposób można zrobić z nich bułkę tartą. Wystarczy pieczywo rozdrobnić w malakserze albo maszynce do mielenia mięsa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama