Reklama

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Warzywa i owoce to prawdziwa bomba witamin i minerałów, dlatego dietetycy podkreślają, że powinny one stanowić podstawę diety. Trzeba jednak pamiętać, że im więcej ich zjadamy, tym bardziej powinniśmy dbać o właściwą higienę oraz mycie tych produktów. Wszystko dlatego, że warzywa i owoce w sklepie czy na straganie są dotykane przez wiele osób, co sprzyja przenoszeniu groźnych bakterii, a nawet pasożytów. Często osiadają na nich także zanieczyszczenia z powietrza oraz spaliny. Jeśli dołożymy do tego pozostałości pestycydów, substancje konserwujące produkty w czasie transportu oraz woskowe nabłyszczacze, to jasnym okaże się, że zwykłe przepłukanie warzyw i owoców pod bieżącą wodą może okazać się co najmniej niewystarczające.

Reklama

Bakterie i pasożyty na warzywach i owocach

Owoce i warzywa, zanim trafią do naszego domu, pokonują długą drogę. Są zbierane przez rolników i sadowników, przewożone do hurtowni, a następnie do sklepów i innych miejsc. Transport produktów importowanych z odległych części świata trwa jeszcze dłużej. Owoce i warzywa są więc narażone na kontakt z wieloma osobami (choćby w samym sklepie z wieloma klientami), które mogą pozostawić na nich groźne bakterie i pasożyty (np. bakterię E. coli, salmonellę, listerię, larwy tasiemca czy owsików). Jeśli przedostaną się do organizmu, wywołują ciężkie zatrucia pokarmowe i choroby.

Pestycydy, konserwanty i nabłyszczacze

Innym zagrożeniem są pozostałości pestycydów. Środki ochrony roślin stosowane w prawidłowy, zgodny z instrukcją sposób nie zagrażają nam – często bazują na naturalnych substancjach i ulatniają się, zanim owoce czy warzywa zostaną zebrane. Jednak kupując te produkty w sklepie, nigdy nie mamy gwarancji czy opryski biobójcze i nawozy zostały użyte we właściwy sposób. Ich pozostałości mogą kumulować się na skórce lub wierzchnich warstwach warzyw. Do tego dochodzą jeszcze substancje konserwujące, które zabezpieczają produkty przed psuciem się w trakcie długiego transportu. Producenci często nabłyszczają też owoce (np. za pomocą wosku), by wyglądały atrakcyjniej. Wszystkie te substancje mogą wywoływać zatrucia i alergie pokarmowe.

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

W pierwszej kolejności należy umyć ręce, a także zlew, który jest prawdziwym siedliskiem bakterii (pozostają w nim na przykład bakterie z mytego mięsa itp.). Warzywa i owoce należy wstępnie opłukać pod bieżącą wodą. W sklepach ekologicznych dostępne są również specjalne płyny na bazie naturalnych substancji, które usuwają z owoców i warzyw drobnoustroje oraz pozostałości pestycydów. Są one jednak dość kosztowne, a mieszankę do takiego mycia z łatwością można przygotować samodzielnie.

Usuwanie bakterii

Do zlewu wystarczy nalać litr wody i dodać do niej pół szklanki octu winnego lub jabłkowego. W tym roztworze warzywa i owoce należy płukać przez 2-3 minuty.

Usuwanie resztek pestycydów

Po płukaniu produktów w kwaśnym roztworze, powinno się je jeszcze zanurzyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (jedna łyżka sody na jeden litr wody) na kolejne 2-3 minuty, a następnie jeszcze raz dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Owoce, które są podejrzanie błyszczące (np. jabłka), a także cytrusy najlepiej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Czy owoce i warzywa obierane ze skórki też trzeba myć?

Wiele osób uważa, że jeśli jabłko, pomarańczę czy banana obiera się ze skórki przed spożyciem, to nie trzeba ich wcześniej myć. To popularny błąd, ponieważ dotykając takich owoców, przenosimy na dłonie (a następnie na wnętrze produktu) wszelkie drobnoustroje i pasożyty.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama