Reklama

Jak odświeżyć rybę za pomocą prostego triku

Uwielbiam jeść rybę w restauracji – jest delikatna, aromatyczna, świeża i słodka. Gotowanie ryb w domu to zupełnie inna historia. Nawet kiedy gotujemy łatwe i dobrze znane dania z ryb, często pozostaje po nich nieprzyjemny rybi zapach, który przenika wszystko, co napotka na swojej drodze. W środę, resztki łososia z poniedziałku na pewno dadzą ci się we znaki. Prostym rozwiązaniem tego problemu jest utrzymanie ryb w świeżości, ponieważ zapach zwykle przychodzi z ryb, które już trochę poleżały. Jednak nie wszyscy z nas mają czas i środki, aby za każdym razem kupować świeże ryby. Nie martw się, jest jeszcze inny sposób! Istnieje pomysłowe rozwiązanie, które nie tylko pomoże usunąć rybi zapach, ale także utrzyma świeżość filetów na dłużej. Magiczny składnik: mleko!

Zamocz w mleku filet na 20 minut, a następnie osusz i gotuj jak zwykle lub tak, jak podaje twój przepis. Zapach zniknie, a mięso z ryb będzie smakowało bardzo świeżo.

Dlaczego to działa? Wszystko sprowadza się do związku chemicznego o nazwie tlenek trimetyloaminy (TMAO), który jest unikalny dla morskich stworzeń. Ryby wykorzystują TMAO aby zrównoważyć słoną wodę, w której pływają z wodą obecną w ich organizmach. Gdyby ich mięso nie zawierało TMAO, sól w wodzie spowodowałaby, że cała woda z rybich organizmów wydostałaby się z nich poprzez osmozę. Jednakże, gdy tylko ryba umrze, bakterie i enzymy uaktywniają się, a trimetyloamina uwalnia się. To właśnie ona kojarzy nam się z rybim zapachem.

Mleko przeciwdziała temu zapachowi za pomocą kazeiny. Jest to białko, które szybko łączy się z TMAO i pozbawia je zapachu. A ponieważ TMAO jest również odpowiedzialne za niezbyt świeży rybi smak, który zwykle towarzyszy starszym rybom, filety rybne maczane w mleku zawsze smakują świeżo, jak prosto ze sklepu.

Chociaż ta prosta metoda działa dla wszystkich rodzajów filetów rybnych, należy pamiętać, że ryby są jadalne tylko przez pewien czas. Zapamiętaj tę łatwą zasadę – „błyszcząca, nie śliska”. Ponadto, upewnij się, że ryba jest elastyczna i twardawa. Jeśli mięso ustępuje pod dotykiem zbyt łatwo, to znak, że trzymasz rybę zbyt długo i nie nadaje się już ona od spożycia.

Ponadto, nie zapomnij, aby całkowicie osuszyć rybę po mlecznej kąpieli. Ostatnią rzeczą, której chcesz po całym trudzie odświeżania ryby jest to, aby całkowicie zmieniła smak!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama