Reklama

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Ogórek to fantastyczny dodatek do sałatek czy kanapek i - rzecz jasna - niezbędny składnik apetycznej mizerii. Przygotowując na jego bazie przekąski wielu z nas popełnia jednak podstawowy błąd, który powoduje, że warzywo zyskuje gorzki posmak i nie nadaje się do jedzenia. Jak uniknąć pomyłki i od której strony zacząć obieranie ogórka? Poniżej podpowiedź.

Ogórka zawsze obieraj od jaśniejszej strony

Choć obieranie warzyw wydaje się czynnością bajecznie prostą, to warto znać kilka wskazówek, które sprawią, że będą bardziej apetyczne w smaku. Okazuje się, że w przypadku ogórka kluczowe znaczenie ma strona, od której rozpocznie się jego obieranie. Czynność tę zawsze należy wykonywać tak, aby nóż wędrował od jaśniejszej do ciemniejszej strony warzywa. Obieranie od ciemniejszej strony spowoduje, że ogórek będzie bardzo gorzki w smaku. 

Odpowiadając na pytanie, dlaczego tak się dzieje, trzeba pamiętać, że wspomniana ciemna strona ogórka - oczywiście w fazie wzrostu - jest bezpośrednio połączona z łodygą, z której wyrasta, a ta jest zlokalizowana obok liści i korzeni, w których gromadzą się się gorzkie substancje. Tym samym, jeśli nóż podczas obierania wędruje od ciemniejszej do jaśniejszej strony, gorzki smak rozprowadza się po całej powierzchni ogórka. Ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku można także zminimalizować, płucząc nóż bądź obieraczkę po każdym przeciągnięciu pod bieżącą wodą. 

Skąd gorzki posmak w ogórkach?

Źródłem niechcianego gorzkiego posmaku w ogórkach są zawarte w nich substancje nazywane kukurbitacynami. Pełnią one określone funkcje i chronią roślinę przed działalnością szkodników oraz niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak wahania temperatur, nadmiar słońca, czy brak wody. Jeśli zatem ogórki wzrastają w niesprzyjającej aurze - podczas suszy albo upałów - produkują dużą ilość kukurbitacyn i zyskują gorzki posmak. Łatwo się domyślić, że najwięcej goryczki zawierają ogórki gruntowe, które są bardziej narażone na kaprysy i gwałtowne zmiany aury niż ogórki szklarniowe. Jak odróżnić od siebie poszczególne odmiany? Znakiem rozpoznawczym ogórków szklarniowych jest chropowata powierzchnia, z reguły są też mniejsze od okazów szklarniowych i mają bardziej nieregularny kształt. 

Jak wykorzystać ogórka w kuchni?


Ogórek doskonale nawadnia i orzeźwia organizm. Dzieje się tak dlatego, że składa się w około 97 procentach z wody. Dostarcza też wielu cennych witamin czy pierwiastków i posiada łagodny aksamitny smak. Ogórek stanowi bazę apetycznej mizerii, która fantastycznie komponuje się z letnimi obiadami, potrawami mięsnymi oraz przekąskami z grilla. W duecie z serem feta tworzy apetyczną sałatkę, którą można rozkoszować się w upalnie dni. Ogórek to także niezbędny składnik tzatziki, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Gęsta konsystencja sosu oparta na jogurcie i wzbogacona nutą czosnku doskonale wzmacnia smak potraw mięsnych i tych serwowanych na grillu. Delektuj się smakiem ogórka często i w rozmaity sposób, bo naprawdę warto!

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama