Reklama

Jak mrozić truskawki? Mrożenie owoców krok po kroku

Sezon na truskawki rozpoczął się już na dobre! Wielu z nas stara się maksymalnie wykorzystać te kilka tygodniu w roku, kiedy możemy cieszyć się smakiem słodkich owoców. Niestety, trudno jest się najeść „na zapas”. By zapobiec tęsknocie za truskawkami podczas jesiennych i zimowych miesięcy, dobrze jest sprawdzić tajniki mrożenia owoców w momencie, kiedy są dorodne i aromatyczne. Podpowiadamy, jak mrozić truskawki, by zachowały jak najwięcej swoich walorów.

Od czego zacząć mrożenie truskawek?

Sprawa jest prosta: od zakupów! Wbrew pozorom to bardzo istotny etap wszystkich eksperymentów kulinarnych. Do mrożenia nadają się bowiem wyłącznie w pełni dojrzałe owoce. Przyjrzyj się im dokładnie. Nie powinny mieć żadnych niepokojących śladów i dotyczy to zarówno pierwszych objawów psucia, jak i niewielkich wgnieceń wynikających z nieuważnego transportu tych sezonowych smakołyków.

Sprawdź: Jak zrobić koktajl z truskawek?

Reklama

Jak zamrozić truskawki krok po kroku?

Pracę najlepiej zacząć od razu, kiedy owoce są w najlepszej kondycji. Im dłużej je przechowujemy, tym większe prawdopodobieństwo, że część z nich może zacząć się psuć. Zatem czas przejść do działania! Przeczytaj uważnie nasze wskazówki, ponieważ każdy etap mrożenia truskawek jest istotny.

  • W pierwszej kolejności owoce umyj pod chłodną bieżącą wodą. Nie usuwaj szypułek! To najkrótsza droga do tego, by truskawki wchłonęły wodę i straciły swoją jędrną strukturę.
  • Pozostaw je do osuszenia na durszlaku. Możesz również rozłożyć je na papierowym ręczniku.
  • Usuń szypułki, gdy truskawki będą suche.
  • Przygotuj tackę lub brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na niej truskawki w ten sposób, by się ze sobą nie stykały. To ważne, ponieważ uchroni je to przed sklejeniem.
  • Wstaw do zamrażarki na dwie godziny. Postaraj się, by temperatura była jak najniższa. Im chłodniej, tym owoce zachowują więcej składników odżywczych.
  • Po upływie tego czasu truskawki powinny być już twarde. Wyciągnij je i w miarę szybko przełóż do woreczków strunowych lub pudełek przeznaczonych do zamrażania żywności.
  • Ponownie wstaw do zamrażarki i sięgaj po nie, gdy tylko nabierzesz ochoty na owocowy przysmak.

Zobacz: Jak zrobić domowe lody? Proste przepisy

Mrożenie truskawek: O tym musisz pamiętać

Opakowania z owocami dobrze jest opisać datą mrożenia. Jak długo można przechowywać truskawki w zamrażalniku? Nadają się do jedzenia przez kolejne 12 miesięcy, więc to dobra wiadomość dla największych miłośników tych sezonowych owoców. Smakosze jednak podkreślają, że najlepiej smakują przez pierwsze pół roku od momentu zamrożenia.

Pakuj je tak, by swobodnie wyciągnąć porcję, którą będzie można zużyć na bieżąco. Pod żadnym pozorem nie nadają się do ponownego zamrażania! Ważną kwestią jest również to, jak rozmrozić truskawki. Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Nie należy robić tego na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej - to świetne warunki do namnażania szkodliwych bakterii. Owoce umieść  w głębokim naczyniu na dolnej półce lodówki.

Polecamy:

Przetwory z truskawek w 10 odsłonach

Ocet jabłkowy: Jak pić, by zadbać o zdrowie i smukłą sylwetkę?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama