Reklama

Jak gotować warzywa strączkowe?

Warzywa strączkowe to jedne z najpopularniejszych produktów spożywczych, które w polskiej kuchni uwielbiamy. One właśnie zapewniają nam co niemiara wrażeń smakowych, ale także odznaczają się wieloma aspektami zdrowotnymi. Wśród wegan i wegetarian są ważną alternatywą dla mięsa, ale podziwiane są również przez tych, którzy nie ograniczają w swojej diecie produktów odzwierzęcych. Niestety, nieprawidłowe gotowanie warzyw strączkowych sprawia, że stają się nie tylko ciężkostrawne, ale także powodują nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Zatem jak gotować warzywa strączkowe, aby były lepiej przyswajalne? Przekonajmy się!

Warzywa strączkowe: To musisz o nich wiedzieć!

Fasola, groch czy bób - najpopularniejsze warzywa strączkowe to nie lada wyzwanie dla kulinarnych wyjadaczy, którzy potrafią z nich przyrządzić godne podziwu danie. Już nie ograniczamy się wyłącznie do popisowych i sztandarowych dań, takich jak grochówka czy fasolka po bretońsku, ale przyrządzamy z nich wiele innych rarytasów, takich jak warzywne pasty albo dania imitujące mięso.

Dlaczego strączki są tak popularne? Przede wszystkim ze względu na fakt, że są ogromnym źródłem białka, które do życia jest nam niezbędne: wspiera budowę tkanek, poprawia procesy trawienia, pomaga odporności pracować na pełnych obrotach oraz jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych organizmu. Warzywa strączkowe to także bardzo ważne źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie działa na kondycję układu trawienia. Spożywany regularnie zapewnia uczucie sytości, poprawia funkcjonowanie jelit, a także pomaga się im oczyścić.

Reklama

Niestety, warzywa strączkowe mają to do siebie, że często stają się bardzo ciężkostrawne i na dodatek powodują nieprzyjemne dolegliwości, czyli np. niestrawność lub męczące wzdęcia. Oczywiście, nie trzeba z nich rezygnować, tylko podczas gotowania trzymać się kilku zasad. Jakich?

Namaczanie

Jeśli chcemy przygotować danie zawierające warzywa strączkowe, to jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i zaplanować ich wykonania z wyprzedzeniem. Dlaczego? Ponieważ warto je wcześniej dokładnie namoczyć i to na kilka bądź kilkanaście godzin. Co to daje? Przede wszystkim strączki zmiękną, w tym ich twarda skórka. Poza tym podczas moczenia strączków rozpocznie się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze odpowiedzialne m.in. za powstawanie wzdęć.

Moczenie jest również bardzo praktyczne, ponieważ wtedy znacząco skróci się proces gotowania. Mimo wykonywania tej czynności, przed obróbką cieplną warto strączki jeszcze raz dokładnie przepłukać.

Gotowanie

Choć gotowanie strączków nie powinno nikomu specjalnie sprawiać trudności, to lepiej trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim ziarnom trzeba zapewnić odpowiednią ilość wody: przyjmuje się, że musi nie tylko przykrywać gotowane produkty, ale powinna istnieć tzw. warstwa zapasu, która wynosi około dwóch/trzech centymetrów ponad ich powierzchnię.

Aby warzywa strączkowe gotowały się równomierne, warto na początku ustawić je na średniej mocy palnika i najlepiej pod przykryciem, dopiero później zmniejszyć jego moc. Oczywiście, na początku obróbki cieplnej na powierzchni może wytrącać się piana, której lepiej pozbywać się na bieżąco.

Jak długo gotować warzywa strączkowe? Trudno określić jednoznacznie, ponieważ wszystko zależy od ich wielkości. Niektóre wymagają około 30 minut (np. soczewica), a większe nawet kilku godzin. Oczywiście, w miarę potrzeby, wodę do gotujących się strączków trzeba dolewać (najlepiej posługiwać się wrzątkiem).

Przyprawy

Jeśli chcemy cieszyć się lekkostrawnym posiłkiem z ugotowanymi strączkami, to musimy dodać do niego kilka cennych przypraw, które wspierają trawienie. Co warto mieć na uwadze? Przede wszystkim kminek, który pomaga wydzielać soki żołądkowe oraz łagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po kmin rzymski! Oczywiście, to niejedyne przyprawy: nasz żołądek będzie wdzięczny za liść laurowy, kolendrę i majeranek.

Jeśli sięgamy po zioła - suszone bądź świeże - warto dodawać je na sam koniec gotowania warzyw strączkowych. Wtedy nie zatracą swoich wyjątkowych właściwości.

Zobacz także:

Prababcia piła tę wodę i nie chorowała. Tylko dwa składniki, które masz w domu

Seler naciowy na 7 nieznanych sposobów. Wreszcie docenisz to warzywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama