Reklama

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Kukurydza to jedna z najpopularniejszych roślin, wchodzi w skład większości potraw kuchni meksykańskiej czy warzywnych sałatek. Składa się ze skrobi, błonnika, witamin i minerałów, jest też bogatym źródłem karotenoidów. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób zmagających się z nietolerancją tego białka. Spożywanie kukurydzy w rozsądnych ilościach wzmacnia odporność i układ nerwowy, a także korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne. Chroni też przed zwyrodnieniem plamki żółtej i utratą wzroku. Najzdrowsza jest kukurydza, którą ugotujemy samodzielnie. Sprawdź, jak gotować kukurydzę w kolbach.

Gotowana kukurydza w kolbach – składniki

Do przyrządzenia posiłku potrzebujemy kukurydzy cukrowej w kolbach. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na jej jakość – nie powinna być wysuszona na czubku. Najlepiej, żeby nasiona były intensywnie żółte i pękate. Pozostałe składniki to 50 ml mleka, odrobina masła i oliwy z oliwek, sól i woda do gotowania.

Przygotowanie kukurydzy do gotowania

Kolby kukurydzy należy obrać z liści, włókien i wszelkich „włosków”, a później umyć pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy je w dużym garnku z gotującą się wodą, tak by przykryła kolby w całości. Częstym błędem jest solenie wody, przez co kukurydza może stać się twarda. Zamiast tego warto dodać odrobinę mleka i kilka kropel oliwy z oliwek.

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Czas gotowania kukurydzy pod przykryciem jest uzależniony od jej jakości. Młoda kukurydza potrzebuje zaledwie kilku minut, starsza ok. 15 minut. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że kukurydza będzie twardnieć. Po ugotowaniu kolby wystarczy wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku, a następnie posolić z każdej strony (wcześniej można dodać odrobinę masła).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama