Reklama

Jak dobrać przyprawy do różnych rodzajów mięsa?

Potrawy mięsne cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskiej kuchni. Stanowią nieodłączny element ważnych uroczystości i świąt. Pomimo że przyrządzenie mięsa nie jest skomplikowane (wystarczy je upiec, udusić czy usmażyć), efekt może nas czasem niemile zaskoczyć. Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednie doprawienie potrawy, przez co mięso jest mdłe i pozbawione smaku. Które przyprawy podkreślą smak drobiu, a które najlepiej pasują do wołowiny czy wieprzowiny? Jak doprawić mięso królika, a jak dziczyznę?

Reklama

Jakich przypraw użyć do drobiu?

Drób zalicza się do mięsa białego, które zawiera więcej zdrowego i łatwo przyswajalnego białka, a mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu i miażdżycy. Mięso kurczaka, kaczki, gęsi czy indyka jest bardziej dietetyczne od wieprzowiny czy wołowiny, ale ma też bardziej mdły smak. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór przypraw. Pieczony kurczak najlepiej będzie smakować z dodatkiem świeżego rozmarynu, a także oregano, bazylii i estragonu. Z przypraw tych można również przygotować aromatyczną marynatę – wystarczy dodać je do kilku łyżek oliwy, odrobiny musztardy oraz soku z jednej cytryny. Całość można wzbogacić o 3 rozgniecione ząbki czosnku. Mięso najlepiej zanurzyć w marynacie na godzinę lub dobrze je nią natrzeć. Tak przygotowane po upieczeniu będzie soczyste i aromatyczne.

Do bardziej tłustego drobiu, na przykład gęsi czy kaczki idealnie pasuje majeranek. Nie tylko wydobędzie smak mięsa, ale też poprawi trawienie. Można go łączyć z bazylią i tymiankiem lub rozmarynem i szałwią. Jeśli kaczkę, gęś lub indyka chcemy upiec, świetnym pomysłem jest dodanie odrobiny kolendry, cynamonu lub kardamonu.

Jak doprawić mięso królika?

Mięso królika zalicza się do najzdrowszych – jest lekkostrawne, bardzo pożywne i bogate w cenne witaminy i minerały. Najlepiej smakuje doprawione słodką papryką, zielem angielskim, liściem laurowym, kolorowym pieprzem i majerankiem. Jeśli dodamy do niego odrobinę oliwy z oliwek, po upieczeniu będzie miękkie, soczyste i z łatwością odejdzie od kości.

Najlepsze przyprawy do wieprzowiny

Do smażonej i pieczonej wieprzowiny najlepiej dodać pieprz, słodką paprykę, estragon, majeranek, a także cebulę i czosnek. Smak duszonego mięsa podkreślą także szałwia, tymianek i kminek. Z kolei gotowana wieprzowina zyska aromat, jeśli użyjemy liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, majeranku i papryki. Warto wiedzieć, że sól do wieprzowiny najlepiej dodać jest na samym końcu, ponieważ powoduje twardnienie mięsa.

Aromatyczna wołowina

Wołowina to niezastąpiony składnik gulaszów, pieczeni czy burgerów. Warto wiedzieć, że najlepiej ją smażyć, gdy ma temperaturę pokojową (powinno się ją wyjąć chwilę wcześniej z lodówki). Jej smak podkreśli pieprz, cebula, czosnek i papryka. Z kolei do gotowanej wołowiny warto dodać liści laurowych, pietruszki, pieprzu i ziela angielskiego. Do duszonego mięsa można też wykorzystać kminek. Ze względu na smak i zastosowanie z wołowiną idealnie komponują się także inne przyprawy, na przykład anyż, kolendra, szałwia, jałowiec, goździki, chili, a nawet laski cynamonu.

Jak przyprawić dziczyznę?

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs – nie zawiera konserwantów ani sztucznych substancji dodawanych do pasz dla zwierząt hodowlanych. Do tego wybornie smakuje i znajdziemy w niej mnóstwo cennych substancji odżywczych. Dziczyznę najlepiej doprawić czosnkiem, estragonem, gałką muszkatołową, kminkiem i kolendrą. Można użyć też ziołowego pieprzu, majeranku i szałwii. Do przygotowania marynaty warto użyć tymianku, ziela angielskiego, rozmarynu i liścia laurowego. Dziczyzna świetnie smakuje przyrządzona w sosie grzybowym lub pomidorowym.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama