Reklama

Jak długo przechowywać ugotowane jajka?

Gotowanie jajek zajmuje tylko moment, a wykorzystać je można do najróżniejszych dań. Pasują do sałatek i kanapek, apetycznie prezentują się faszerowane. Apetyt cię zmylił i okazało się, że nie będziesz w stanie zjeść całej przygotowanej porcji? To zdarza się każdemu kucharzowi! Sprawdź zatem, jak długo można przechowywać jajka. To podstawa rozsądnego zarządzania swoimi zapasami.

Jak przechowywać jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć!

Zacznijmy od podstaw. Zawsze warto je sobie przypomnieć, by zweryfikować, czy nie popełniamy podstawowych kulinarnych błędów. Jajkom służy chłód, dlatego konieczne jest trzymanie ich w lodówce. Nie sprzyjają im wahania temperatury, więc nie powinny być układane na półkach znajdujących się na drzwiach. Mylące bywa to, że producenci sprzętu często właśnie tam układają foremki dedykowane jajkom.

Trik, który przyda się każdemu miłośnikowi jajek, dotyczy sposobu ułożenia kurzych jaj. Zaokrąglona końcówka, traktowana zwykle jako podstawa jaja, powinna znajdować się na górze. To właśnie bliżej tego końca znajduje się komora powietrzna. Okazuje się, że takie ułożenie sprzyja przedłużeniu świeżości tego popularnego produktu.

Reklama

Sprawdź: Co oznaczają kody na jajkach?

Zasady przechowywania ugotowanych jajek

Z nadmiarem ugotowanych jajek borykamy się głównie w sytuacjach, gdy organizujemy poczęstunek dla większej liczby osób i trudno precyzyjnie ocenić, ile sztuk dokładnie będziemy potrzebowali. Czasem jednak jaja gotujemy na zapas, np. przyrządzając posiłek do wzięcia na wynos do pracy. Niezależnie od pobudek, jakie nami kierują, musimy właściwie zabezpieczyć nasz przyszły posiłek.

  • Jak przechowywać ugotowane jajka? Wstrzymaj się z obieraniem. Po ugotowaniu odczekaj, aż ostygną, następnie przełóż do lodówki. Nie powinny spędzać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Gotowanie pozbawia je warstwy ochronnej, więc są bardziej podatne na działanie szkodliwych mikroorganizmów.
  • Jak przechowywać obrane jajka? W ich przypadku czas również jest kluczowy. Powinny wylądować w lodówce możliwe jak najszybciej. Przełóż je do pojemnika z hermetycznym zamknięciem, który wyłożysz wilgotnym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nie wyschną.

Jajka gotowane: Jak długo przechowywać?

W tej kwestii nie ma różnicy czy jajka zostały wcześniej obrane, czy nie. Czas bezpiecznego przechowywania ugotowanych jajek w lodówce wynosi tydzień. Jeśli jednak zauważysz, że ich powierzchnia zrobiła się lepka lub śliska i wydzielają podejrzany zapach, zrezygnuj z degustacji. Mogłaby ona skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi, a nawet ryzykiem wystąpienia chorób układu pokarmowego. Objawiają się one nudnościami, wymiotami i biegunką.

Polecamy:

6 pomysłów na energetyczne śniadanie z omletem owsianym

Jak zrobić chleb portugalski?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama