Reklama

Hawajska czarna sól – moc cennych właściwości

Hawajska czarna sól to bezsprzecznie jedna z najzdrowszych soli na świecie. Pochodzi z Australii, choć powstaje na Hawajach w długim i w pełni naturalnym procesie produkcji. Co najciekawsze, czarna sól posiada wszystkie cenne minerały, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego regularnie stosowana wzmacnia nasze zdrowie, poprawia samopoczucie i pozytywnie wpływa na urodę. Czarna sól idealnie sprawdza się również w kuchni. Jest doskonałym i przede wszystkim zdrowym zamiennikiem białej soli. Poniżej przedstawiamy powody, dla których warto włączyć ją na stałe do swojej diety.

Skąd pochodzi hawajska czarna sól?

Czarna sól powstaje na hawajskiej wyspie Molokai, która znajduje się na Oceanie Spokojnym. Proces jej powstawania jest dość długi, lecz praktycznie w pełni naturalny. Produkcja soli rozpoczyna się od etapu filtracji wody, która następnie przelewana jest do mis ze skały wulkanicznej i poddawana działaniu promieni słonecznych w celu odparowania. W efekcie powstaje sól, która mieszana jest ze składnikami mineralnymi, m. in. z wapniem i magnezem. W wyniku procesu parowania sól nabiera czarnego koloru. W ten sam sposób powstaje węgiel, który mieszkańcy Hawajów pozyskują z miejscowej lawy wulkanicznej i stosują jako suplement diety. Dzięki temu, że czarna sól powstaje w naturalny sposób, zachowuje większość wartości odżywczych, cennych dla naszego organizmu.

Zastosowanie

Czarna sól może być wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Idealnie sprawdza się jako dodatek do pikantnych potraw, szczególnie do mięs z grilla i sałatek. Jest gorzka w smaku i cechuje się specyficznym zapachem wędzonki i siarki. Sprawdzi się również jako oryginalna dekoracja potraw. Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że stanowi najzdrowszy odpowiednik białej soli.

Czarna sól ze względu na swoje właściwości prozdrowotne zdobyła popularność w medycynie ajurwedyjskiej, gdzie stosuje się ją jako środek poprawiający trawienie, łagodzący wzdęcia i niestrawność. Udowodniono również, że czarna sól posiada większość minerałów, których naszych organizm potrzebuje do prawidłowej pracy. Dlatego jest tak cenna dla naszego zdrowia.

Właściwości prozdrowotne czarnej soli

Czarna sól ze względu na ilość minerałów, które zawiera, działa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie, samopoczucie, a także na urodę. Regularnie stosowana może nas naprawdę zaskoczyć. Oto jak wpływa na nasz organizm:

• usuwa toksyny i zbędne produkty przemiany materii z organizmu i jednocześnie usprawnia jego pracę;

• działa jak silny naturalny przeciwutleniacz, hamując rozwój szkodliwych wolnych rodników, które odpowiedzialne są za powstawanie przewlekłych chorób;

• łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (niestrawność, wzdęcia, zgagę, bóle brzucha);

• reguluje ciśnienie krwi, obniża napięcie i stres;

• wzmacnia serce i poprawia krążenie krwi;

• zawiera spore ilości wapnia, który zapewnia zdrowie kości i zębów;

• chroni przed osteoporozą;

• wykazuje działanie antybakteryjne, chroniąc organizm przed atakami wirusów i bakterii;

• działa przeciwgrzybiczo i łagodzi dolegliwości związane z grzybicą (wystarczy dodać sól do kąpieli);

• dodana do kąpieli wygładzi, ujędrni i oczyści skórę.

Jak stosować czarną sól?

By przekonać się o dobroczynnym działaniu czarnej soli, należy stosować ją regularnie, ale w umiarkowanych ilościach. Najlepiej dodawać ją do potraw lub do kąpieli. Żywność doprawiaj solą do smaku. Do kąpieli dodaj około trzy łyżki.

Obecnie czarna sól w popularnych sklepach jest trudno dostępna. Można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet. 100 gramów czarnej soli to koszt około 20 złotych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama