Reklama

Gryczana czy bulgur? Które kasze są najzdrowsze?

Kasza to świetna alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jest bardzo pożywna, dostarcza energii, a przy tym jest mniej kaloryczna i często nie zawiera glutenu. Znajdujące się w niej minerały, witaminy i błonnik pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – wzmacniają układ krążenia, przyspieszają metabolizm i ułatwiają chudnięcie. Poprawiają także kondycję stawów, wygląd skóry i oczyszczają organizm. Kasza występuje w wielu rodzajach – różni się kolorem, wielkością i smakiem. Dzięki temu bez problemu znajdziemy gatunek dla siebie – idealny pod względem smaku, ale też właściwości leczniczych. Zobacz, które kasze są najzdrowsze.

Reklama

Kasza gryczana

Jest dostępna w wersji prażonej i nieprażonej, ta ostatnia jest zdrowsza i zawiera więcej składników odżywczych. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc może być stosowana przez osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu. Występują w niej duże ilości błonnika, które regulują układ trawienny i przyspieszają metabolizm. Z kolei zawarte w niej aminokwasy i witaminy korzystnie wpływają na układ nerwowy, pamięć i koncentrację. Ten rodzaj kaszy charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym, zatem jest polecany cukrzykom oraz osobom na diecie.

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest smaczna, lekkostrawna i bardzo pożywna. Charakteryzuje się żółtym kolorem i delikatnym smakiem. Posiada właściwości rozgrzewające i jest idealna dla osłabionych i chorych osób. Zawarte w niej minerały i witaminy regenerują stawy, pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także wspierają układ krwionośny. Kasza jaglana pomaga też utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jest również źródłem cennych antyoksydantów, chroniących przed nowotworami i starzeniem się komórek.

Kasza bulgur

Kasza bulgur na tle innych kasz wyróżnia się bogactwem składników leczniczych. Już dawno docenili ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu. Zawiera najwięcej błonnika i jest najmniej kaloryczna. Znajduje się w niej też bardzo dużo magnezu, potasu oraz fosforu, co wspiera pracę układu krwionośnego (obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) oraz pomaga zachować dobrą kondycję kości. Kasza bulgur zawiera też witaminy z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy, niwelują stres i zmęczenie. Jest polecana diabetykom (ma bardzo niski indeks glikemiczny) i kobietom w ciąży (występuje w niej kwas foliowy). Ze względu na obecność glutenu nie mogą jej spożywać osoby nietolerujące tego białka.

Komosa ryżowa

Ta egzotyczna kasza zyskała miano superfood. Pochodzi z Ameryki Południowej i była nazywana „świętym zbożem Inków”. Dostarcza do organizmu bogatych aminokwasów, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i minerałów. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Znajdujące się w niej flawonoidy wykazują właściwości antynowotworowe, a saponina działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i stymuluje układ odpornościowy. Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka, ale nie zawiera glutenu.

Kasza jęczmienna

Występują w trzech wersjach – jako pęczak, kasza perłowa i kasza łamana (wiejska). Jest idealna dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ reguluje ciśnienie i obniża poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa też na układ trawienny. Zawarte w niej witaminy z grupy B są pomocne w stanach depresji. Trwają też badania nad właściwościami antynowotworowymi kaszy jęczmiennej.

Kasza manna

To drobna kasza, która powstaje w trakcie przemiału pszenicy na mąkę. Jest lekkostrawna i świetnie sprawdzi się u osób cierpiących na problemy żołądkowe, pomaga zwalczyć stany zapalne układu pokarmowego, łagodzi biegunkę. Nie jest wskazana dla osób cierpiących na zaparcia. Jest bardziej uboga w witaminy i minerały od pozostałych kasz.

Kuskus

Podobnie jak kasza manna jest polecana osobom, które mają problem z żołądkiem i układem trawiennym. Zawiera mniej błonnika niż pozostałe kasze, cechuje się też większą kalorycznością. Jest źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Dostarcza do organizmu magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B. Zawiera gluten.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama