Reklama

Granat i jego dobroczynne właściwości

Nie od dziś wiadomo, że po granat powinniśmy sięgać chętnie. Doskonale wpływa na nasze zdrowie i urodę. Naturalnie przeciwdziała stanom zapalnym, poprawia krążenie, reguluje poziom cholesterolu, a przede wszystkim stanowi barierę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnym rodników, a tym samym opóźnia efekty starzenia. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto włączyć granaty do diety, na jakie egzemplarze najlepiej postawić i w jaki sposób je obierać.

Dlaczego warto jeść granaty?

Granat to jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, a konkretnie witaminy C, beta-karotenu, a przede wszystkim aktywnych roślinnych substancji, czyli polifenoli. Co to oznacza w praktyce? Że włączenie tego apetycznego owocu do diety zapewnia skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami, które działają niszczycielsko na nasze komórki. Sięgając często po granaty sprawiamy, że nasza skórka jest bardzo gładka w dotyku, a włosy lśniące.

Granat to zastrzyk odporności

Solidna porcja zawartych w granacie polifenoli sprawia, że owoc ten bardzo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Co jedząc go często zyskujemy?

* Naturalnie przeciwdziałamy stanom zapalnym i tym samym minimalizujemy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i prostaty.

* Poprawiamy pracę układu krążenia.

* Regulujemy poziom cholesterolu.

* Łagodzimy objawy PMS.

* Niwelujemy dolegliwości towarzyszące menopauzie.

Jak obierać granat i wydobyć całe ziarenka?

Najpierw odkrój ogonek, nacinając skórkę dookoła tak, aby powstało odpowiednie zagłębienie przypominające stożek. Następnie zetnij też płasko skórkę na spodzie granatu. Ponacinaj granat - najlepiej od góry do dołu - co 3-4 centymetry - tak, aby powstały cząstki. Co robić dalej? Chwyć obiema dłońmi owoc, kciukami od góry, i rozerwij go wzdłuż nacięć. Staraj się, by sok nie zaplamił ubrania, bo trudno go potem sprać.

Jak wybrać dojrzały i świeży

Jakiego owocu granatu najlepiej szukać w sklepie? Wybarwionego na czerwono. Pamiętaj, że jeśli skórka jest matowa i przesuszona, albo są na niej brzydkie plamki to dowód na to, że granat był za długo przechowywany, co źle wpływa na jego smak. Ten świeży po naciśnięciu powinien delikatnie zachrzęścić.

Jak zrobić tonik z zielonej herbaty i granatu?

Potrzebne składniki:

1/4 szklanki przestudzonej zielonej herbaty,

1/8 szklanki czystego soku z granatu,

1/8 szklanki filtrowanej wody,

szklana butelka lub mały słoik do przechowywania

Sposób przygotowania:

Zaparz dosyć mocny wywar z zielonej herbaty, a następnie go ostudź. Następnie rozcieńcz sok z granatu z wodą filtrowaną i dodaj do mieszanki wystudzoną herbatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przelej do szklanej buteleczki. Używa preparatu jak zwykłego toniku, przemywając twarz zamoczonym w śpecifiku wacikiem. Możesz zastosować go również jako mgiełkę nawilżającą - o każdej porze dnia. Wystarczy, że delikatnie spryskasz szyję i twarz, i pozostawisz do wyschnięcia. W ten prosty sposób odświeżysz cerę i nadasz jej świeżego wyglądu. Kosmetyku można bezpiecznie używać przez dwa tygodnie od wyprodukowania. Po tym czasie należy zamienić go na nową porcję. Przechowuj tonik w lodówce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama