Reklama

Gołębie mięso: Właściwości i zastosowanie

Spożywanie mięsa wzbudza wiele kontrowersji. To czerwone (wieprzowe i wołowe) zawiera więcej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do miażdżycy i chorób serca. Z kolei przeciwnicy drobiu uważają, że jest on najbardziej naszpikowany antybiotykami i hormonami. Dlatego coraz większą popularnością cieszy się mięso dzikich ptaków i gołębi. Nie zawiera ono sztucznych substancji, nie uczula, a w dodatku jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sprawdź, dlaczego i w jakiej postaci warto spożywać gołębie mięso.

Co zawiera gołębie mięso?

Gołębie mięso jest niezwykle delikatne, a co najważniejsze – nie zawiera sztucznych substancji. Dzięki temu nie uczula i może być spożywane przez osoby z alergią pokarmową. Tuszka gołębia zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i niewiele tłuszczu (przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe). W mięsie tym znajdziemy też spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy C, A i E, a także wiele cennych minerałów: fosfor, potas, magnez, wapń oraz niewielkie ilości żelaza. 100 g gołębiego mięsa dostarcza zaledwie 294 kalorii.

Właściwości gołębiego mięsa

Mięso jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Dostarcza do organizmu cennych aminokwasów, które są budulcem komórek. Wpływa też na przemianę materii i stymuluje układ odpornościowy. Znajdujące się w gołębim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, takich jak zawał czy udar. Bardzo cennym składnikiem tego mięsa są również witaminy z grupy B. Odgrywają one ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego – stymulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, chronią też przed stresem i bezsennością. Witamina A odpowiada za dobrą kondycję wzroku, a witamina E to silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia się i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W gołębim mięsie znajduje się także łatwoprzyswajalne żelazo, które bierze udział w produkcji krwi i chroni przed anemią.

Zastosowanie gołębiego mięsa

Gołębie mięso jest niezwykle delikatne i smaczne, a odpowiednio przygotowane będzie aromatyczne i soczyste. Świetnie nadaje się do pieczenia. Wcześniej mięso należy dokładnie umyć (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz) i osuszyć. Najzdrowiej jest piec gołębia w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Mięso do smaku można doprawić odrobiną soli oraz ziołami: bazylią, rozmarynem, tymiankiem, liściem laurowym czy oregano. Smak potrawy zaostrzy czosnek. Mięso należy piec najpierw w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 180.

Mięso gołębia jest również idealne do przygotowania rosołu – dwie porcje mięsa wystarczy zalać osoloną wodą (1,5 litra) i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania należy dodać warzywa (seler, marchew, por lub cebula) oraz ulubione przyprawy (pieprz, lubczyk, kurkuma).

Gołębie mięso (gotowane, pieczone lub duszone) świetnie sprawdzi się także jako składnik gulaszu oraz sosu mięsno-warzywnego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama