Reklama

Gęsi smalec: Właściwości i zastosowania

Wiele osób, ze względu na kaloryczność smalcu, wyklucza go ze swojej diety. Jest jednak przydatny np. do smażenia kotletów schabowych, ponieważ dzięki niemu są soczyste i kruche. Domowy smalec, wytapiany z mięsa wieprzowego, może być dodatkiem do kanapek. Jednak nie zaleca się jego spożywania w nadmiernych ilościach, bowiem przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, a także nadwagi i otyłości. Czym wyróżnia się smalec wytapiany z gęsiny? Ma nieco inne zastosowania kulinarne, a przez nasze babcie był traktowany jako remedium na wiele dolegliwości. Co trzeba wiedzieć o gęsim smalcu? Do czego go można wykorzystać?

Reklama

Gęsi smalec. Co trzeba o nim wiedzieć?

Gęsi smalec pozyskiwany jest najczęściej z tłuszczu sadełkowego, któremu przypisuje się najlepsze walory zdrowotne i smakowe. Świeży powinien mieć jasnoszary kolor, a także neutralny smak i zapach. Można go przygotować samodzielnie albo kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Gęsi smalec jest często wykorzystywany w tradycyjnej kuchni francuskiej i żydowskiej. W naszej rodzimej podaje się go przeważnie z pieczywem. Wtedy łączy się go z dodatkami, takimi jak np. majeranek, cebula oraz jabłka

Co można znaleźć w gęsim smalcu?

Według niektórych gęsi smalec uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Znaleźć w nim można szereg witamin z grupy B, a także A, D, E i PP oraz minerałów (fosfor, magnez i żelazo). Gęsi smalec to źródło kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Wśród nich obecny jest kwas oleinowy, znany jako kwas omega-9, który pomaga obniżać poziom tzw. złego cholesterolu we krwi oraz normować ciśnienie tętnicze.

Wykorzystywanie gęsiego smalcu w kulinariach

Choć gęsi smalec przez niektórych uznawany jest za prawdziwy rarytas, nie powinno się zjadać go w nadmiernych ilościach. Jest prawdziwą kaloryczną bombą, bowiem 100 g zawiera aż 900 kcal. Dlatego jego częste spożywanie to krótka droga do powstania nadwagi oraz otyłości, a także dolegliwości związanych z układem krążenia. Gęsi smalec powinien być zjadany najlepiej na zimo i jako dodatek do kanapek. Nie powinno się go poddawać obróbce cieplnej, ponieważ ma bardzo niską (ok. 25 stopni) temperaturę topnienia oraz (220 stopni) dymienia, co powoduje, że podczas smażenia wytwarzają się toksyczne dla zdrowia substancje.

Zastosowanie gęsiego smalcu

Gęsi smalec, oprócz kulinariów, znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji układu oddechowego. Sprawdzonym sposobem naszych babć na przeziębienie i grypę było jego zażywanie doustne. W łatwy sposób można przygotować rozgrzewający napój. Wystarczy w ciepłym mleku rozpuścić łyżkę smalcu oraz taką samą ilość miodu. Taka mikstura doda organizmowi energii do walki z bakteriami i wirusami, a także rozgrzeje, co pozwoli obniżyć gorączkę. Gęsim smalcem można również nacierać klatkę piersiową w przypadku zapalenia oskrzeli. Jednak nie wolno stosować tej metody jako głównej, a jedynie wspierająco.

Gęsi smalec na ból

Gęsi smalec znajduje również zastosowanie w uśmierzaniu silnego bólu reumatycznego. Można z niego przygotować domową maść, którą należy aplikować na bolące stawy. Wystarczy wymieszać ze sobą 250 gramów gęsiego smalcu z odrobiną olejku rycynowego (30 ml) i kilkoma kroplami olejku eterycznego. Tak przygotowaną mieszanką można smarować bolące miejsca kilka razy dziennie, ponieważ ma ona działanie regenerujące, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Gęsi smalec a uroda

Gęsi smalec może być również traktowany jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry. Dzięki witaminom A oraz E łatwiej jest utrzymać prawidłowe nawilżenie tkanek, a także zapewnić skórze elastyczność i sprężystość. Witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego lepiej się wchłaniają i mogą regenerować głębsze partie skóry. Gęsi smalec pomaga w przypadku odmrożeń i poparzeń. Jeśli rana nie jest otwarta i nie pojawiły się na niej pęcherze, można smarować nim skórę, która szybciej się dzięki temu zregeneruje.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama