Reklama

Galangal: Przyprawa, która leczy i odchudza

Ta niezwykła przyprawa jest podobna do imbiru, ale ma bardziej gorzki, pieprzny smak oraz intensywny korzenny zapach. Potrawom nadaje wspaniałego aromatu i w dodatku posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Azji, skąd pochodzi. Nic dziwnego, bo zwalcza zły cholesterol, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Udowodniono, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Gdzie kupić galangal i jak stosować go w codziennej diecie?

Reklama

Co to za przyprawa i gdzie ją kupić?

Galangal, inaczej alpinia galanga, to roślina z rodziny imbirowatych, która pochodzi z Azji południowo-wschodniej. W kuchni tajskiej i indonezyjskiej jest stosowana od wieków, głównie jako przyprawa do zup, sosów, ryb i mięs. Jej właściwości lecznicze wykorzystuje też medycyna naturalna. Do Europy trafiła za pośrednictwem Tatarów. Galangal można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w specjalistycznych sklepach z przyprawami z całego świata, a także w sklepach internetowych. W razie problemów z jego zdobyciem, warto pytać o niego w tajskich restauracjach. 100 g świeżej lub sproszkowanej przyprawy kosztuje ok. 10 zł.

Galangal pozytywnie wpływa na zdrowie

Przyprawa dobrze działa na układ pokarmowy – pomaga w kłopotach z trawieniem, zwalcza wzdęcia, mdłości i przyspiesza metabolizm. Obniża też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Galangal poprawia również funkcjonowanie układu odpornościowego i wykazuje właściwości antynowotworowe – zawiera flawonoidy, które hamują namnażanie się komórek rakowych. Występujące w nim antyoksydanty opóźniają z kolei proces starzenia się skóry. Przyprawa poprawia też kondycję włosów. Sok z galangalu zawiera duże ilości fosforu i cynku – wcierając go w skórę głowy, wzmocnimy włosy i pozbędziemy się łupieżu. Będzie też przydatny w razie poparzenia skóry - plasterek świeżego galangalu ukoi ból i przyspieszy gojenie się ran.

Dodawaj galangalu do potraw i chudnij szybciej

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z galangalu przyspiesza chudnięcie. Substancja zawarta w korzeniu rośliny spowalnia bowiem wchłanianie cukrów do krwi, a dzięki temu zapobiega nadmiernemu przetwarzaniu węglowodanów na tłuszcz. Galangal zawiera też błonnik, który hamuje łaknienie, reguluje wchłanianie tłuszczów i cukrów, pomagając tym samym w utrzymaniu diety.

Jak stosować galangal w codziennej diecie?

Galangal można stosować tak jak w kuchni tajskiej. Wystarczy go umyć i obrać, a następnie pokroić na cienkie plastry i dodawać do zup i sosów zamiast pieprzu czy innych ostrych przypraw. Powinno się go chwilę pogotować, żeby potrawa nabrała wyjątkowego aromatu. Galangal jest twardy, więc żeby go zjeść, trzeba by poddać go dłuższej obróbce termicznej.

W wersji surowej galangal można dodawać do sosów i sałatek warzywnych lub owocowych. W tym celu trzeba go bardzo cienko pokroić. Innym sposobem jest dodawanie go do past. Cienko pokrojoną roślinę trzeba zetrzeć w moździerzu albo razem z innymi składnikami na pastę wrzucić do blendera.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama