Reklama

Frytki z batatów: Tak je przyrządzisz w prosty sposób. Będą pyszne i zdrowe

Latem - choćby z racji ogromnego bogactwa dostępnych warzyw - można przebierać w przekąskach jak w ulęgałkach. Prym wśród nich wiodą nie tylko różnej maści chipsy - na przykład z bobu - ale także frytki. W przypadku tych ostatnich warto popuścić wodze fantazji i przygotować je latem z batatów. Pyszna przekąska przyrządzona na bazie słodkich ziemniaków szybko zaspokaja głód i jest przy tym znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna od klasycznych frytek. Oto jak w prosty sposób zrobić frytki z batatów.

Reklama

Frytki z batatów - zdrowsza wersja popularnej przekąski

Frytki - bez względu na porę roku - biją rekordy popularności. Słabości do nich trudno się dziwić - wszak są pyszne, sycące, a poza tym doskonale komponują się z rozmaitymi - zwłaszcza rybnymi i mięsnymi - potrawami. Apetyczny dorsz bądź pstrąg czy flądra z dodatkiem podłużnych frytek doprawionych aromatycznymi przyprawami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Latem, gdy często dokuczają uporczywe upały, warto urozmaicić jadłospis i zamiast  przygotowywać frytki klasycznym sposobem, postawić na ich lżejszą, a z pewnością zdrowszą wersję, czyli frytki z batatów - jak zwykło się określać słodkie ziemniaki.

Prosty przepis na frytki z batatów

Frytki z batatów to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich miłośników rozmaitych smaków, także tych mało wprawnych w sztuce kulinarnej, gdyż ich przyrządzenie jest w praktyce bardzo proste. Wystarczy przygotować trzy-cztery świeże bataty, starannie obrać je nożem i pokroić je na podłużne paski na kształt frytek. Tak przygotowane słodkie ziemniaki trzeba ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić z wierzchu olejem roślinnym - najlepiej rzepakowym bądź słonecznikowym oraz sokiem sokiem wyciśniętym z cytryny. By frytki z batatów były doskonałe w smaku, należy je także odpowiednio doprawić mieszanką ziół - najlepiej prowansalskich (zalecana ilość to mniej więcej dwie łyżeczki) oraz papryką i solą (po pół łyżeczki każdej z przypraw), a następnie dokładnie wymieszać pokrojone w podłużne paski bataty. Wszystko po to, aby smakowite przyprawy dotarły do każdej porcji słodkich ziemniaków. 

Frytki z batatów: Z czym je najlepiej podawać?

Tak przygotowane frytki z batatów należy piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku i w temperaturze sięgającej mniej więcej 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Warto co jakiś czas zerkać przez szybkę piekarnika, czy aby frytki z batatów nie zdążyły się spiec za bardzo. Najlepiej smakują oczywiście odpowiednio zarumienione, ale niezbyt spieczone! Wielu popularyzatorów frytek zaleca, aby urozmaicać je rozmaitymi sosami, ale i bez nich są naprawdę przepyszne! Mogą posłużyć jako samodzielna letnia przekąska albo aromatyczny dodatek do ryb bądź lekkich mięs.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to kopalnia witamin i minerałów

Dlaczego warto sięgać po apetyczne bataty - między innymi latem? Z co najmniej kilkunastu powodów! Przede wszystkim dlatego, że uchodzą za doskonałe źródło beta-karotenu, który jak wiadomo doskonale wpływa na kondycję i koloryt cery. Poza tym stanowią skarbnicę potasu, który jest bardzo pożądany w diecie oraz sprzyja zdrowiu kluczowych narządów - zwłaszcza serca. 

Na liście zalet wynikających z jedzenia batatów widnieje także wysoka zawartość błonnika pochodzenia roślinnego, który na długo zapewnia uczucie sytości oraz antocyjanów. By nie być gołosłownym nadmienić też warto, że słodkie ziemniaki to prawdziwa kopalnia minerałów -  poza potasem zawierają także wapń, fosfor, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo i jod. Dostarczają także cennych witamin z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Przeciwwskazaniem do jedzenia batatów jest w zasadzie jedynie cukrzyca. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów diabetycy od słodkich ziemniaków powinni raczej stronić. Dla nich polecamy apetyczne frytki z marchewki:


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama