Reklama

Fioletowa kukurydza: Wspiera serce i wzmacnia ochronę przed nowotworem

Fioletowa kukurydza zachwyca swoim intensywnym, oryginalnym kolorem. To jej główny atut i największy skarb – wyjątkową barwę zawdzięcza antocyjanom, które mają silne właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i regenerujące. Pod tym względem przewyższa nawet jagody, uważane za największe źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Zboże zawiera również inne cenne substancje, które wzmacniają odporność, chronią przed chorobami serca i wspierają układ nerwowy. Fioletowa kukurydza jest także polecana osobom na diecie – ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z odchudzaniem. Dlaczego jest tak cenna i w jaki sposób przyrządzać ją na co dzień?

Reklama

Czym jest fioletowa kukurydza?

Fioletowa kukurydza to odmiana klasycznej - żółtej wersji tego zboża. Różni się nie tylko kolorem, w smaku przypomina lekko słone jagody. Już kilkaset lat temu uprawiano ją na górskich i nadmorskich terenach Peru. Obecnie występuje także w Chile. Swój oryginalny, rzucający się w oczy kolor zawdzięcza występującym w niej w dużych ilościach antocyjanom. Są one naturalnym barwnikiem i wykazują silne właściwości przeciwzapalne, regenerujące i przeciwutleniające. Z fioletowej kukurydzy produkuje się także mąkę oraz niezwykle wartościowy dla ludzkiego organizmu sok. Dlaczego jest tak cenna dla naszego zdrowia?

Właściwości fioletowej kukurydzy

Największym skarbem fioletowej kukurydzy są antocyjany – najmocniejsze przeciwutleniacze. Im większe jest ich stężenie, tym bardziej intensywny kolor posiada owoc, warzywo czy zboże. Dlatego pod tym względem fioletowa kukurydza przewyższa nawet jagody, uważane za ich największe naturalne źródło. Przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się komórek i chronią je przed uszkodzeniami. Tym samym znacznie zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Według naukowców istnieją przesłanki, że spożywanie fioletowej kukurydzy i jej ekstraktu hamuje rozwój raka jelita grubego. Antocyjany wykazują ponadto właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają zwalczyć infekcje i wzmacniają odporność. Biorą także udział w syntezie kolagenu i poprawiają kondycję skóry oraz stawów.

Fioletowa kukurydza jest też źródłem polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Zapobiegają w ten sposób tworzeniu się płytek miażdżycowych czy zakrzepów i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie fioletowej kukurydzy bardzo pozytywnie wpływa także na procesy trawienne. Wszystko dzięki znajdującemu się w niej błonnikowi. Reguluje on wchłanianie cukru do organizmu, zwiększa uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Pomaga również zwalczać zaparcia i jest niezwykle ważnym składnikiem dla osób będących na diecie.

Fioletowa kukurydza jest także bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej żelazo, magnez, potas, cynk, a także witaminy z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego – wspierają pamięć i koncentrację, pomagają walczyć ze stresem i bezsennością. Zboże zawiera również luteinę – substancję odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Gdzie kupić i jak stosować fioletową kukurydzę?

Surową kukurydzę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Niestety jest bardzo droga – kolba kosztuje 20-30 zł. Dostępne są także ziarna (kilkanaście złotych za 500 g) i mąka (ok. 50 zł za 100 g). Surową kukurydzę można ugotować (czas gotowania to ok. 30 minut), a następnie grillować. Mąkę wykorzystuje się do wzbogacania i przygotowywania różnych potraw, na przykład naleśników, pierogów, ciast, makaronów lub chleba.

Sok z fioletowej kukurydzy

Ze względu na bogactwo wartościowych substancji znajdujących się we fioletowej kukurydzy, przygotowany z niej napój nazywany jest najzdrowszym sokiem świata. Możesz łatwo go przygotować.10 dag ziaren kukurydzy wystarczy wsypać do garnka i zalać zimną wodą (3,5 litra). Dodaj dwie laski cynamonu i kilka goździków. Całość zostaw na noc, a po tym czasie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj pół szklanki soku z limonki i przelej do innego naczynia. Pozostaw do ostygnięcia. Sok możesz rozcieńczać przegotowaną i ostudzoną wodą w proporcji 1:1.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama