Reklama

Figa: Wzmocni kości, usprawni pracę jelit i ochroni serce

Nie od dziś wiadomo, że figi - skądinąd dobrze znane i cieszące się dużą popularnością w Polsce - doskonale wpływają na nasze zdrowie i są nam w stanie pomóc pokonać niejedną mniej lub bardziej uporczywą dolegliwość. Co konkretnie, włączając je do diety, zyskujemy? Wymieniać można by długo. To właśnie dzięki apetycznym i kuszącym wyglądem figom możemy wzmocnić nasze kości i zęby, znacznie usprawnić pracę jelit, obniżyć ciśnienie, a nawet pokonać stres i poprawić swoją pamięć. Do tej bogatej listy dodać warto, że wyróżnia je bardzo oryginalny smak. Przyjrzyjmy się figom nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

Figi: Co zawierają?

Powodów sięgania po zdrowe figi jest co najmniej kilkanaście. Do włączenia ich do diety powinien skłaniać choćby fakt, że stanowią przykład "bomby odżywczej". Dostarczą nam solidnej porcji błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K1, witaminy B6, niacyny, ryboflawiny czy tiaminy. Innymi słowy wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych.

Figi a zdrowe zęby i kości

Czy wiesz, że w suszonych figach znajdziemy niemal tyle wapnia, co w szklance mleka? (W 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg wapnia). To sprawia, że właśnie dzięki nim możemy wzmocnić nasze zęby czy kości i zabezpieczyć się przed osteoporozą, nazywaną nie bez kozery "cichym złodziejem kości". Po figi powinny często sięgać zwłaszcza dzieci, kobiety po menopauzie, seniorzy, osoby prowadzące siedzący tryb życia i palacze.

Figi a sprawne jelita

Figi stanowią bogate źródło cennego błonnika, dzięki czemu możemy wspomóc pracę układu pokarmowego, wyeliminować ryzyko zaparć i zminimalizować ryzyko pojawienia się schorzeń jelit, w tym raka jelita grubego.

Duża zawartość błonnika, który wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, sprawia, że włączając do diety figi możemy znacznie lepiej chronić cały układ sercowo-naczyniowy i niwelować ryzyko pojawienia się groźnych chorób: zawału serca, udaru mózgu czy miażdżycy.

Figi a niższe ciśnienie i ochrona serca

Figi - z uwagi na bogatą zawartość potasu - usprawniają pracę naczyń krwionośnych, uelastyczniają je i pozwalają kontrolować ciśnienie tętnicze. Włączając do diety figi, a konkretnie pijąc pozyskany z nich sok, możemy też naturalnie wzmocnić serce i naczynia wieńcowe oraz zabezpieczyć się przed anemią.

Figi a mózg i walka ze stresem

Dzięki obecności fig w diecie, a konkretnie dawce zawartego w nich magnezu, możemy też wzmocnić pracę mózgu i pokonać stres. Naukowcy przekonują, że ta zdrowa przekąska korzystnie wpływa na nasze myślenie, koncentrację i pamięć. Ponadto, pomaga też zwalczać nadmiernie rozdrażnienie i zmęczenie, dlatego jest szczególnie zalecana osobom pracującym umysłowo i narażonym na nadmierny stres.

Figi: Kaloryczność

Warto nadmienić, że figi są dość kaloryczne - w 100 g suszonych owoców znajdziemy 249 kcal, w świeżych owocach znacznie mniej, bo 74 kcal w 100 g - dlatego nie należy przesadzać z ich ilością i spożywać je w ciągu dnia, a nie wieczorem - tak, aby móc je "spalić".

Figi na dolegliwości

Właściwości lecznicze fig wykorzystuje też medycyna naturalna:

* na ból gardła stosowane są figi gotowane w mleku - 4 figi ugotuj w 1/2 szklance mleka, zblenduj i zjedz

* na przeziębienie stosowany jest odwar z suszonych liści

* na duszności w astmie stosowana jest nalewka z liści figowca i spirytusu

* na zranienia stosowny jest sok z kory figowca

* na zaparcia stosowane są nasiona fig

* na pasożyty stosowany jest odwar z młodych listków figowca

Jak kupować i przechowywać figi?

Przy kupowaniu świeżych fig warto zwrócić szczególną uwagę na:

* skórkę owoców - powinna być gładka i bez przebarwień

* równomierny biały nalot oznacza, że figa jest dojrzała

* pojedyncze białe plamki świadczą o tym, że figa jest spleśniała

Figi bardzo łatwo pleśnieją, dlatego można je przechowywać maksymalnie przez 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Jak jeść surowe figi?

* Świeżą figę można po prostu zjeść całą, albo wybrać łyżeczką miąższ owocu.

* Figa doskonale komponuje się z wędlinami, serami pleśniowymi, pasztetami, sałatami i przekąskami

* Stanowi udane połączenie ze świeżymi gruszkami albo śliwkami w occie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama