Reklama

Fasola: Która jest najzdrowsza i jak ją przyrządzać?

Fasola jest jednym z najcenniejszych pokarmów. Zawiera więcej białka niż mięso, jest bogata w potas, wapń, fosfor, cynk i żelazo, a także w błonnik i kwas foliowy. Znajdują się w niej również substancje, które hamują powstawanie komórek nowotworowych i chronią przed innymi chorobami. Wśród 400 gatunków fasoli można wyróżnić te najzdrowsze i najsmaczniejsze. Która będzie idealna dla ciebie? Biała, czerwona, czarna, a może fasola mung? Zobacz właściwości zdrowotne popularnych gatunków i sprawdź, jak je przyrządzać.

Reklama

Biała fasola

To odmiana fasoli zwykłej, zalicza się tu np. fasola jaś, cannellini i fasola perłowa (nieco mniejsza). Jest szczególnie polecana dla osób mających problemy z wątrobą lub płucami, bo poprawia funkcjonowanie tych narządów. Neutralizuje też kwasy w organizmie. Zawiera mniej tłuszczu od pozostałych gatunków. Obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na serce. Trzeba jednak pamiętać, że jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia.

Białą fasolę dodaje się do zup, duszonych mięs i sałatek. Sławę przyniosła jej kuchnia meksykańska, w której wykorzystuje się ją do przyrządzania burrito. Przed gotowaniem warto namoczyć ją przez 1-2 godziny w gorącej wodzie, którą trzeba odlać i ugotować w świeżej. Inną opcją jest moczenie fasoli przez co najmniej 8 godzin w zimnej wodzie.

Czarna fasola

Czarną fasolę powinny spożywać osoby mające problem z bólem kręgosłupa i kolan. Ten gatunek poprawia także funkcjonowanie nerek i dobrze wpływa na układ rozrodczy. Wspiera też pracę mózgu. Zawiera dużo antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się skóry i usuwają wolne rodniki z organizmu.

Czarna fasola wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jest wyjątkowo smaczna, o lekko słodkim posmaku. Warto łączyć ją z warzywami, które zawierają dużo witaminy C (np. papryka czerwona), bo dzięki temu organizm przyswaja znacznie więcej zawartego w fasoli żelaza. Można robić z niej pasty kanapkowe, nadzienia do naleśników, a także dodawać ją do zup lub gulaszu.

Fasola czerwona

Czerwona fasola (inaczej nerkowata) jest szczególnie polecana mężczyznom, ponieważ jej spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Ten gatunek fasoli jest też najlepszy dla osób odchudzających się – jest najmniej kaloryczny, a także bogaty w błonnik, który reguluje procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Z kolei występująca w czerwonej fasoli lecytyna wspomaga pracę mózgu. Jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy i działa antydepresyjnie.

Ten gatunek fasoli świetnie pasuje do potraw kuchni meksykańskiej. Jest idealnym dodatkiem do zup, sałatek i gulaszów. Przed gotowaniem powinno się ją namaczać przez 12 godzin, a następnie wypłukać i gotować w świeżej wodzie.

Fasola mung

Fasola mung posiada wiele właściwości leczniczych. Do swojej diety powinny ją włączyć osoby zmagające się z chorobą wrzodową, zatruciami pokarmowymi, a także wysokim ciśnieniem. Zmniejsza objawy menopauzy i chroni przed osteoporozą. Ponadto fasola mung wspiera pracę wątroby i pomaga w detoksykacji organizmu. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także liczne minerały oraz kwas foliowy.

Fasola mung tak naprawdę pochodzi z rodziny bobowatych. Jest łatwiej przyswajalna przez organizm, ma niski indeks glikemiczny i w mniejszym stopniu powoduje wzdęcia. Przed gotowaniem wystarczy namaczać ją przez 2-4 godziny. Można ją dodawać do zup, gulaszów, a także przyrządzać z niej wegańskie pasty i pasztety.

Fasola adzuki

Ten smaczny i lekkostrawny gatunek sprawdzi się szczególnie u osób, które zmagają się z nadmiarem wody w organizmie. Zawarte w fasoli witaminy i minerały poprawiają pracę nerek i dróg moczowych. Wspierają też proces odchudzania – przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Fasolę adzuki powinno się moczyć przed gotowaniem co najmniej 12 godzin. Można z niej przygotować curry, zupy, gulasze, warzywne leczo, a także pasty i pasztety.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama