Reklama

Fakty i mity na temat soli

Kuchenna, jodowana, morska czy sodowa - istnieje wiele rodzajów soli, które są stosowane w przemyśle spożywczym jako przyprawa albo konserwant do potraw. Często sami stosujemy zbyt duże ilości soli do naszych dań. Zresztą, jaki smak miałyby bez niej frytki? Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość tej przyprawy może powodować nieodwracalne skutki w naszym organizmie.

Co powoduje nadmiar soli?

Według badań przeprowadzonych przez lekarzy, sól jest jednym z głównych czynników choroby cywilizacyjnej, jaką jest nadciśnienie tętnicze. W tym przypadku chodzi oczywiście o nadmiar soli, którą z rozmachem dodajemy do każdego dania, zupy czy sałatki. U osób dorosłych nadmiar soli może przyczynić się do uszkodzenia wątroby oraz w znaczny sposób zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Musimy brać pod uwagę fakt, że niewielkie ilości soli są nam potrzebne.

Jaka dzienna dawka soli jest właściwa?

Nie należy w stu procentach rezygnować z jej spożycia. Najlepiej zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi ilości soli, jaka nam przysługuje na podstawie wieku, płci, aktywności fizycznej oraz warunków zdrowotnych.

Najbezpieczniejsza dawka soli, jaką możemy bez przeszkód spożyć w ciągu dnia to od 1,5 do 3,5 łyżeczki dziennie. Osoby, które są bardzo aktywne, powinny trzymać się górnej granicy tej dawki, a osoby prowadzące siedzący tryb życia muszą przestrzegać dolnej granicy.

Jaki rodzaj soli wybrać?

Z pewnością teraz każdy zastanawia się, jaki rodzaj soli należy kupić. Odpowiedź nie jest oczywista. Przeprowadzono szereg badań dotyczących wpływu soli na nasze zdrowie, które wykazują różnice w zawartości składników mineralnych i intensywności smaku. Niestety większość z nas nie ma dostępu do tradycyjnie przygotowanej soli, ale na rynku dostępna jest sól morska, która zawiera większą ilość składników mineralnych niż zwykła sól kuchenna.

Podsumowując nie powinniśmy rezygnować z doprawiania naszych potraw solą, jednak zwracajmy uwagę, jaką sól kupujemy i w jakich ilościach ją spożywamy. Pamiętaj również, że całkowita rezygnacja z soli może przysporzyć więcej szkody niż pożytku!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama