Reklama

Dlatego jedzenie przyciąga szkodniki i szybciej się psuje. Złote zasady przechowywania

Właściwe przechowywanie żywności to podstawa racjonalnego zarządzania swoimi zapasami i domowym budżetem. Rosnące ceny skłaniają wiele osób do magazynowania jedzenia o długiej dacie przydatności, do którego zaliczają się w głównej mierze produkty sypkie. Po zrobieniu zakupów zazwyczaj umieszczasz je w przypadkowych miejscach w kuchni? Może to skutkować poważnym obniżeniem ich jakości i pojawieniem się uciążliwych szkodników. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie w domu, by uniknąć wszelkich potknięć w tej dziedzinie.

Przechowywanie mąki i produktów sypkich: Beztroska nie jest wskazana

Mąka, cukier, kasza, ryż i inne produkty sypkie charakteryzują się długą datą przydatności do spożycia, więc nic dziwnego, że w wielu domach istnieje zwyczaj ich magazynowania, by zawsze były pod ręką. Do tego są uniwersalne, a dodanie zaledwie kilku składników pozwala na szybkie wyczarowanie posiłku, gdy kiszki marsza grają. Jednak błędy w przechowywaniu sypkich artykułów mogą sprawić, że będą bezużyteczne, a nawet szkodliwe.

Ten rodzaj jedzenia łatwo chłonie wilgoć i ulega zwietrzeniu. Traci wtedy swoje walory i może stać się doskonałą pożywką dla szkodliwych drobnoustrojów. Co więcej, źle zabezpieczone jedzenie przyciąga mole spożywcze, wołki zbożowe, mączniki i karaluchy. Są to szkodniki trudne do wytępienia, a ich obecność skutecznie odbiera ochotę na jakiekolwiek manewry w kuchni. Jak tego uniknąć? Przygotowaliśmy spis zasad związanych z przechowywaniem żywności, które każdemu powinny wejść w krew.

Reklama

GIS apeluje! Robisz przetwory? Uważaj, bo te błędy prowadzą do poważnych zatruć

W czym przechowywać suche produkty?

Dopuszcza się przechowywanie nieotwartych jeszcze artykułów spożywczych w oryginalnym opakowaniu, choć nie da się ukryć, że znalezienie szczelnych pojemników jest dużo lepszym pomysłem. Zdarza się przecież, że torebki z mąką jeszcze przed otwarciem są w stanie brudzić kuchenne szafki. Ponadto dzięki przesypaniu jej od razu po zakupie jesteśmy w stanie wykluczyć obecność larw moli spożywczych, które często przedostają się do naszych domów wraz z kupionym jedzeniem.

Do przechowywania sypkich produktów najlepiej nadają się pojemniki szklane i plastikowe. Można wykorzystać również metalowe, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że nie są tak uniwersalne i nie nadają się do trzymania w nich np. kawy. Opakowania wielorazowe powinny mieć szczelne zamknięcie i muszą być opisane jako produkt, który nadaje się do kontaktu z żywnością. Oznaczone są one specjalnym piktogramem z łyżką i widelcem.

W jakich warunkach przechowywać mąkę?

Wspomnieliśmy już, że zawsze warto przesypać ją do szczelnego pojemnika tuż po powrocie z zakupów. Zadbamy o porządek i namierzymy ewentualnych intruzów. Należy pamiętać też o tym, aby nie wsypywać jej do słoika czy pudełka z pozostałościami poprzednich zakupów. Mąka kupiona wcześniej ma już krótszą datę przydatności, więc mieszanie jest kiepskim pomysłem.

Co jeszcze trzeba wiedzieć na temat przechowywania mąki? Optymalna temperatura to 15°C, więc jeśli mamy do dyspozycji chłodną spiżarnię, to świetnie się składa! W sytuacji, gdy kuchnia to jedyne miejsce, gdzie możemy zmieścić nasze zapasy, postarajmy się trzymać mąkę z dala od źródeł ciepła, ponieważ wysoka temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.

Jak przechowywać cukier?

Co prawda jest mniej wrażliwy na temperaturę niż mąka, ale bardzo może zaszkodzić mu wilgoć. Niedomknięta torebka sprawia, że pojawiają się w nim grudki, co bywa bardzo problematyczne zwłaszcza w przypadku cukru pudru. Uporanie się z nimi podczas przyrządzania domowych wypieków bywa uciążliwe.

Narażony na zjawisko zbrylania jest także cukier brązowy. Na szczęście możemy sobie z tym poradzić dzięki prostemu trikowi. Do słoja lub pojemnika z cukrem wystarczy włożyć na noc kromkę chleba, która "wyciągnie" wilgoć z cukru i przywróci mu pożądaną strukturę.

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Jak przechowywać kasze, ryż i makarony?

W ich przypadku sprawa jest prosta. Należy trzymać się dokładnie tych samych zasad, o których była mowa wcześniej. Zamykane pojemniki uchronią je przed zanieczyszczeniami, a oddalenie od kuchenki, piekarnika czy kaloryferów przedłuży ich trwałość. Nieprzezroczyste opakowania warto opisać informacją o rodzaju produktu i dacie przydatności do spożycia, aby nie musieć otwierać każdego z nich podczas przygotowywania obiadu.

Jak przechowywać kawę i herbatę, by zachować ich właściwości?

Uważasz, że o poranku nie ma nic przyjemniejszego od zapachu gorącej kawy? Musisz więc poznać zasady jej przechowywania. Błędy w tej materii skutkują tym, że szybko wietrzeje. Potrzebuje chłodnego i zacienionego miejsca. Wiesz już, że pojemnik na kawę nie powinien być metalowy, ale dobrze, by nie był również przezroczysty. Promienie słońca jej szkodzą!

Tak samo jest w przypadku herbaty. Jeśli nie dysponujemy odpowiednimi naczyniami, należy znaleźć dla herbaty miejsce w zamykanej szafce. Kolejny raz trzeba podkreślić istotną rolę temperatury. Sąsiedztwo źródeł ciepła najgorzej wpływa na herbatę zieloną oraz białą. To kwestia nie tylko walorów smakowych, ale też utraty zdrowotnych właściwości.

Polecamy:

Trzy najlepsze sposoby na mole spożywcze

Jak usunąć naklejki ze słoików? Mama Chemik prezentuje niezawodny trik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama