Reklama

Dlaczego warto stosować czarny czosnek?

Czarny czosnek kumuluje w sobie całą gamę cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak jego słynny kuzyn, czyli czosnek biały, dostarcza aminokwasów i przeciwutleniaczy, przede wszystkim allicyny czy garcyliny oraz magnezu, żelaza, siarki, cynku czy tiaminy. Dzięki antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom okazuje się niezastąpiony podczas infekcji i grypy. Wspiera też profilaktykę miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi. Dlaczego jeszcze warto sięgać po czarny czosnek? Z jakimi potrawami komponuje się najlepiej? Podpowiadamy.

Reklama

Jak czarny czosnek działa na organizm?

Czarny czosnek pod względem właściwości zdrowotnych dorównuje czosnkowi pospolitemu, ale proces fermentacji, któremu jest poddawany sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Głównie za sprawą allicyny świetnie radzi sobie w walce z bakteriami czy wirusami i między innymi dlatego zaliczany jest do grona naturalnych antybiotyków. Wzmacnia odporność i wykorzystywany jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i łagodzi objawy dławicy piersiowej. Dzięki obecności żelaza, wapnia, magnezu i siarki regeneruje cały organizm, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomaga też pracę wątroby i reguluje poziom cukru w organizmie.

Jak wykorzystać czarny czosnek w kuchni?

Czarny czosnek stanowi bardzo zdrowe i ciekawe uzupełnienie codziennej diety. Wyróżnia go słodkawy smak, który przypomina nieco suszoną śliwkę. Nie posiada drażniącego, charakterystycznego dla czosnku pospolitego, aromatu. Doskonale się trawi i nie wywołuje efektu nieświeżego oddechu. Perfekcyjnie komponuje się z produktami kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, mięs, owoców morza, sałatek, farszów i deserów. Co ciekawe, ząbek czarnego czosnku wrzucony do koktajlu lub deseru poprawia wydajność i dostarcza energii.

Czarny czosnek: Zalecane dawki

Czosnek to wspaniałe uzupełnienie regularnej i bogatej w składniki odżywcze diety. Zalecana dzienna dawka to jeden - trzy ząbku czosnku. Najlepiej sięgać po niego rano - przed i po śniadaniu. Czarny czosnek na ogół nie wywołuje skutków ubocznych, ale nie powinny go spożywać osoby uczulone na składniki zawarte w produkcie. Szczególną ostrożność powinni zachować także wszyscy ci, którzy zażywają leki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama