Reklama

Dlaczego warto jeść młodą kapustę i pić z niej sok?

Kapusta to niezwykłe warzywo, w kuchni popularne od lat, ale coraz częściej doceniane w dietetyce. Kiszona jest bardzo cennym probiotykiem, świeża w niczym jej nie ustępuje. Właściwości młodej, świeżej kapusty są tak bogate, że z powodzeniem można traktować ją jako element profilaktyki wielu chorób. To, co w niej niezwykłe - podgrzewanie, gotowanie lub duszenie, podnosi jeszcze jej wartości. Co można przyrządzić z młodej kapusty? Jak działa sok z młodej kapusty?

Jakie wartości ma kapusta?

Kapusta to warzywo z grupy tzw. warzyw krzyżowych. Jest bogatym źródłem substancji wykorzystywanych w profilaktyce wielu chorób. Ma mnóstwo witamin i składników odżywczych, a mało kalorii. Zawarta w niej witamina C (uwaga, w kapuście gotowanej akurat ta witamina zginie) oraz witamina E i polifenole mają właściwości przeciwmutagenne. Witamina K reguluje pracę układu krwionośnego. Zawarte w kapuście cenne elementy mają działanie przeciwutleniające i detoksykacyjne. Ponadto kapusta jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń oraz żelazo i kwas foliowy. Kapusta posiada również naprawdę wyjątkową moc - właściwości obniżające działanie czynników chorobotwórczych, z którymi mamy do czynienia. A do tego, co ważne dla osób szukających możliwości zgubienia zbędnych kilogramów - w 100 g kapusty jest tylko 29 kcal.

Dlaczego warto pić sok z młodej kapusty?

Ale to nie wszystko, co można wycisnąć, i to dosłownie, z młodej kapusty. Wartości jest o wiele więcej. Ze świeżej, młodej kapusty możemy przyrządzić sok i wypijać go nawet codziennie. Kapusta zawiera L-glutaminę. To cenny aminokwas, który wpływa na pracę jelit i żołądka, dwunastnicy oraz całego układu pokarmowego. Wpływa też korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. Ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Ponadto udowodniono w badaniach, że wypijany regularnie sok z kapusty nie tylko zapobiega pewnym chorobom, ale również wspiera ich leczenie.

Sok z młodej kapusty to naturalne remedium na anemię, wrzody, zapalenie jelita grubego. Przydatne w walce z trądzikiem, łupieżem, opryszczką, stanami zapalnymi skóry oraz przy przeziębieniach. Sok z młodej kapusty można pić codziennie. W przypadku leczenia anemii lub wrzodów należy pić szklankę świeżego soku z kapusty regularnie przez trzy tygodnie, nawet 3-5 razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że soku z kapusty nie powinniśmy zacząć pić z dnia na dzień w dużych ilościach, jeśli nasz przewód pokarmowy nie jest w najlepszej kondycji. Zaczną nas męczyć wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Do soku z kapusty musimy przyzwyczajać organizm powoli, chyba że nasz przewód pokarmowy jest w świetnej formie.

Jak przyrządzić sok z białej kapusty?

Do przygotowania soku z białej kapusty najlepiej użyć sokowirówki. Umyte liście młodej kapusty szatkujemy i wrzucamy do maszyny. Do soku można dodać marchewkę, seler lub jabłko. I gotowe. Pijemy zaraz po przyrządzeniu lub przechowujemy w lodówce do 48 godzin.

Jak przyrządzić dania z młodej kapusty?

Młoda kapusta jest krucha, miękka i delikatna, dlatego gotujemy ją krótko. Młodą kapustę możemy gotować w bulionie lub wodzie z dodatkiem kopru, pietruszki, cebulki. Świetnie smakuje gotowana lub duszona z marchewką i ziołami. Na ciepło jest doskonałym dodatkiem do mięsa lub ryb. Możemy przygotować z niej oddzielne danie, gotując przez 15 minut w małej ilości wody, a na koniec dodać szczyptę soli, łyżkę octu oraz ewentualnie pół łyżeczki masła.  

Jeśli chcemy przygotować z młodej kapusty surówkę, powinniśmy najpierw umieścić ją na kilka minut w gorącej wodzie. Będzie smaczną i zdrową bazą do surówek. Do kapusty możemy dodać, według uznania, pokrojoną w kosteczkę cebulę, tartą marchewkę, posiekany koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę i kilka kropli soku z cytryny i gotowe. Możemy również z powodzeniem łączyć surową młodą kapustę z pomidorami, szczypiorkiem czy pietruszką.


Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama