Reklama

Dlaczego warto jeść mięso ze strusia?

Coraz częściej na rodzimych stołach pojawia się egzotyczna żywność – po pierwsze jest bardziej dostępna, a po drugie Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Co więcej, obecne pokolenie coraz częściej rości sobie prawo, by żywność była jak najlepszej jakości, ekologiczna, miała jak najwięcej wartości odżywczych i nie zawsze musi to iść w parze z niską ceną. Od dawna znane są u nas strusie jaja, ale ostatnio pojawiło się również strusie mięso. Kto by pomyślał, że jednym z największych producentów strusiny jest Polska, a najwięcej jego mięsa spożywają Szwajcarzy, Włosi i Niemcy.

Mięso w diecie

Spożycie mięsa w diecie jest istotne – zawiera w sobie łatwo przyswajalne białko oraz niezbędne pierwiastki. Wiadome jest też, że jego nadmiar może powodować miażdżycę, otyłość, choroby serca oraz alergie. Stąd trzeba rozsądnie planować posiłki i wybierać mięsa najlepszej jakości. Dobrą alternatywą dla wołowiny jest strusina - z wyglądu łudząco do niej podobna, jednak znacznie od niej delikatniejsza i bardziej soczysta. Co ciekawe, w smaku przypomina kaczkę.

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusie uznawane jest za wyjątkowo delikatnie. Stanowi doskonałe źródło białka, a jego największym atutem jest niska zawartość tłuszczu - przewyższa pod tym względem drób. Dostarcza także solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które poprawiają działanie organizmu: zmniejszają ryzyko powstania chorób serca, cukrzycy, miażdżycy i nadciśnienia.

Strusina odznacza się zwiększoną obecnością żelaza, stąd polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Powinny po nią także często sięgać kobiety w ciąży i małe dzieci, ponieważ zawiera w sobie kwas arachidonowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu nerwowego, a ponadto stymuluje pracę układu immunologicznego.

Do czego nadaje się strusie mięso?

Mięso strusie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni – można przyrządzić z niego steki, pieczenie, bitki oraz gulasze – dodatkowo sprawdzi się jako tatar. Strusina ma delikatnie słodki smak, więc sugeruje się, by dodatki do niego również były słodkie, ale nie jest to regułą – tutaj ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia. Z racji tego, że jest to mięso wyjątkowe, początkowo zaleca się oszczędne doprawianie, by poznać jej delikatny i oryginalny smak. Niestety, przyrządzanie tego wyjątkowego produktu wymaga wprawy, gdyż bardzo źle reaguje na zbyt długą obróbkę termiczną - staje się twarde i suche. Jeśli chcemy przygotować z niego dobrą pieczeń, najlepiej piec ją dłużej niż inne mięsa, za to w niższej temperaturze.

Gdzie nabyć mięso strusie?

Niestety, mięso strusie jest trudno dostępne – można czasem je nabyć w większych sklepach. Warto rozejrzeć się za nim w dobrych delikatesach, bądź udać się na fermę, która takie mięso może oferować w swoim asortymencie. Dla chcących spróbować tego wyjątkowego rarytasu istnieją też różne aukcje internetowe. Cena za kilogram mięsa oscyluje wokół kilkudziesięciu złotych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama