Reklama

Dlaczego warto jeść krewetki?

Niepozorne i być może dla niektórych mało apetyczne krewetki spełniają wszystkie kryteria superzdrowej żywności. Pod swoim pancerzykiem skrywają same drogocenne składniki; w tym łatwo przyswajalne białko, żelazo, magnez i cynk. Są przy tym lekkostrawne i zawierają niewielką ilość tłuszczu. By wyczarować na ich bazie apetyczną potrawę, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Krewetki doskonale smakują już w najprostszej wersji, czyli doprawione solą, pieprzem i cytryną. Z czym jeszcze warto je łączyć? Jak rozpoznać czy są świeże i dobrej jakości? Dlaczego krewetki mogą śmiało zastąpić mięso w naszym jadłospisie? Z jakich jeszcze powodów warto je jeść? Co takiego w sobie skrywają, że widnieją na liście afrodyzjaków? Podpowiadamy.

Słów kilka o krewetkach i ich odmianach

Wbrew pozorom w krewetkach można przebierać jak w ulęgałkach. Na świecie dostępnych jest ponad trzysta rodzajów tych skorupiaków, a największymi ich eksporterami są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia. Ogromną popularność zyskały krewetki tygrysie (Black tiger) zwane też królewskimi, których znakami rozpoznawczymi są szaro-zielonkawe paski zdobiące ich pancerz. Dużym uznaniem cieszą się również krewetki białe, wyróżniające się okazałym rozmiarem i szarobrązowym pancerzem. Kolejne miejsca na liście zajmują argentyńskie krewetki czerwone, krewetki grenlandzkie i krewetki koktajlowe.

Krewetki: Co je łączy, a co dzieli?

Poszczególne odmiany krewetek różnią się między sobą rozmiarem, kształtem odnóży i oczywiście barwą. Jeśli chodzi o tę ostatnią najczęściej spotykane są krewetki szare, czerwone, żółte, kremowe, brązowe i zielone. Co ciekawe, pod wpływem obróbki termicznej zmieniają kolor na czerwono-pomarańczowy bądź różowy.

Co znajdziemy w krewetkach?

Krewetki swoją popularność zawdzięczają m. in. zawartym w nim składnikom. Wśród nich na największą uwagę zasługuje wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk, potas, fluor i selen, cenne witaminy, zwłaszcza te z grupy B, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe - tzw. kwasy omega-3. Właśnie z uwagi na wysoką strawność oraz bogactwo aminokwasów krewetki mogą stanowić zdrową alternatywę dla klasycznego mięsa.

Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 g produktu to zaledwie 86 kcal. Miłośnikom ciekawych smaków spodoba się też pewnie fakt, że są zaliczane do znanych afrodyzjaków.

Jak jedzenie krewetek wpływa na zdrowie?

Cenne składniki obecne w krewetkach sprawiają, że są wysoce pożądanymi produktami w codziennym menu i bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki tym apetycznym skorupiakom kompleksową ochronę zyskuje serce, wzmocniony zostaje układ odpornościowy, a układ nerwowy i krwionośny pracuje na "szóstkę". Nie wspominając już o tym, że włączając je do diety, naturalnie zapobiegamy powstawaniu zmian nowotworowych i chronimy nasze zęby czy tarczycę.

Jak podawać krewetki?

Krewetki są nie tylko zdrowym, ale i wyjątkowo wdzięcznym kulinarnie produktem. Mogą stanowić apetyczną przekąskę, jak i być daniem głównym. Warto serwować je w różnej formie: smażonej, duszonej, grillowanej czy pieczonej. Krewetka świetnie smakuje też podwędzona; jako dodatek do pizzy, spaghetti, zup-kremów, różnej maści sosów czy wielobarwnych sałatek.

Postaw na prostotę

Aby krewetki smakowały wyśmienicie, wystarczy je obrać, doprawić solą, pieprzem i cytryną, a następnie przez dosłownie cztery minuty smażyć na maśle z czosnkiem. Przygotowane i podane w najprostszej wersji serwuje się ze świeżym pieczywem lub sałatką. Delikatny smak sprawia, że krewetki perfekcyjnie komponują się niemal z każdym makaronem. Warto podgotować je z czosnkiem, wymieszać z pomidorkami koktajlowymi oraz chili albo poddusić w białym winie i dodać pokrojoną cukinię.

Krewetki - najlepsze na bankiet

Krewetki są bardzo popularnym składnikiem kuchni bankietowej i koktajlowej. By smakowały najlepiej, powinny być obrane, aby nikt nie musiał męczyć się z usuwaniem pancerzyków. Małe krewetki koktajlowe warto dodawać do sałatek lub koktajli.

Te duże najlepiej serwować obrane, ale z pozostawionymi ogonkami.

Po czym poznać, że krewetki są świeże?

Wybornie smakują krewetki świeże, ale zdecydowanie najłatwiej zdobyć te mrożone. Właściwym kryterium oceny ich świeżości oraz dobrej jakości jest glazura, czyli warstwa lodu, którą są pokryte. Powinna być przejrzysta i zachowywać jednakową grubość.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama