Reklama

Dlaczego warto jeść indycze mięso?

Najpopularniejszymi rodzajami mięsa niezmiennie od lat są kurczak, wołowina i wieprzowina. Niestety czerwone mięso zawiera dużo nasyconych tłuszczów sprzyjających otyłości i chorobom serca. Natomiast drób często szpikowany jest antybiotykami i hormonami. Nie można jednak powiedzieć tego o nieco mniej popularnym mięsie z indyka. Zawartość tłuszczu w indyku jest praktycznie zerowa, a w dodatku nie zawiera on antybiotyków, gdyż nie może być chowany w ciasnych klatkach. Ryzyko infekcji jest zatem mniejsze niż w przypadku kurczaków. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, niweluje zmęczenie i napięcie nerwowe, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspiera układ krążenia. Sprawdź, dlaczego warto jeść mięso indycze i jak je przyrządzić.

Czy mięso z indyka jest zdrowe?

Spożywane na masową skalę w Ameryce mięso z indyka nie jest tak popularne w Polsce jak kurczak, wieprzowina czy wołowina. Wśród wielu cieszy się jednak uznaniem ze względu na to, że to najchudsze mięso, co więcej delikatne i różnorodne w smaku, a do tego niskokaloryczne. Na 100 g mięsa z indyka przypada zaledwie 80-100 kcal, tymczasem 100 g kurczaka to 160 kcal. Zawartość tłuszczu nie przekracza nawet 5 proc. całości tuszki indyczej, w tym część z niego to nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające układ krążenia i niepodnoszące poziomu cholesterolu.

Mięso z indyka świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Jest też pełne korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych. Posiada więcej niż kurczak pełnowartościowego białka (29 g/100 g) oraz sporo witamin z grupy B, m.in. niacynę i kwas foliowy. Indycze mięso to również źródło wielu minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk i selen. Warto zaznaczyć, że indyki to dość wrażliwe ptactwo, nie hoduje się ich zatem w ciasnych klatkach, by nie chorowały. Nie są zatem faszerowane antybiotykami, gdyż nie przenoszą między sobą tylu infekcji, co kurczaki.

Właściwości mięsa z indyka

Praktycznie zerowa zawartość tłuszczu w mięsie z indyka sprawia, że jest ono łatwostrawne i nie przyczynia się do przybierania na wadze. Nie podnosi poziomu cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Pełnowartościowe białko w indyczym mięsie daje uczucie sytości i wywołuje termogenezę wspomagającą spalanie tkanki tłuszczowej. W dodatku aminokwasy zapewniają prawidłowy rozwój masy mięśniowej i regenerację komórek. Co ważne, mięso z indyka nie jest alergizujące. Spożywanie tego gatunku drobiu zalecane jest jako składnik diet odchudzających i antyalergicznych.

Mięso z indyka to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności niacyny, kwasu foliowego i witaminy B12. Korzystnie wpływają one na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zwalczają stres. W rozładowaniu napięcia, zniwelowaniu zmęczenia i rozluźnieniu pomogą również zawarte w indyczym mięsie minerały: magnez, potas i cynk. W tym gatunku mięsa znajduje się też L-tryptofan, który w organizmie przekształca się w serotoninę – hormon szczęścia zapobiegający depresji. Natomiast żelazo, w które najbardziej zasobne są indycze udka, przeciwdziała anemii. Dzięki obecności cynku i niacyny spożywanie tego rodzaju drobiu poprawi jędrność skóry, zwalczy trądzik, a także wzmocni włosy i paznokcie.

Jak przyrządzić mięso z indyka?

Mięso z indyka może być przyrządzane na różne sposoby. Można upiec go w całości, nadziewając go na przykład farszem. Nadaje się również do duszenia i smażenia. Niektórzy unikają tego rodzaju mięsa, ponieważ źle przygotowane może stać się suche i pozbawione smaku. Warto piec go w rękawie lub zastosować marynaty z oliwy oraz ziół i przypraw. Nie należy jednak przesadzać z doprawianiem indyka, gdyż można przytłumić jego delikatny smak. Najczęściej wystarczy sól i pieprz. Pierś najlepiej kroić w filety o grubości 4 mm, nie można ich przy tym rozbijać. Wycieknie z nich sok i staną się przesuszone.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama