Reklama

Dlaczego warto jeść figi?

W sklepach najczęściej spotyka się figi suszone, ale można również kupić owoce świeże, które mają takie same właściwości. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a włączenie ich do codziennej diety, pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak zawał serca czy udar. To nie koniec zalet fig: są skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów, które są niezbędne w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Dlaczego warto jeść te niezwykłe owoce? Przekonajmy się.

Reklama

Figi. Skąd pochodzą?

Figi są owocami figowca pospolitego, które w naturalnych warunkach rośną w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, ale można je również spotkać na Bliskim Wschodzie. O popularności rośliny może świadczyć fakt, że jest uprawiana w wielu miejscach na świecie, takich jak np. USA czy Ameryka Południowa lub Australia. Figi są cenionym surowcem, z którego wytwarza się dżemy, powidła, kompoty, a nawet wino. Poza tym często są podawane w postaci surowej jako przystawka, np. w towarzystwie wyśmienitych serów.

Figi suszone a figi świeże

Surowe figi zawierają ok. 80 proc. wody i ok. 20 proc. cukrów, takich jak glukoza czy fruktoza. Owoce poddawane suszeniu mają jedynie 30 proc. płynów, za to znacząco zwiększa się zawartość cukrów (ok. 50 proc.). Na szczęście proces ten nie sprawia, że figi tracą swoje niezwykłe właściwości. Niestety, zmienia się ich kaloryczność: świeże owoce w 100 g zawierają około 60 kcal, natomiast suszone aż 250 kcal.

Właściwości zdrowotne fig

Już w starożytności figi uznawane były za niezwykłe owoce i często wykorzystywano je w medycynie ludowej. Najczęściej spożywano je w celu uśmierzenia bólu gardła czy brzucha, a poza tym stosowano ją w celu zwalczania stanów zapalnych oraz łagodzenia np. bólu menstruacyjnego. To zasługa obecnych w figach cennych witamin z grupy B, a także witamin A, C, E oraz K oraz pierwiastków takich jak wapń, potas, sód, cynk, żelazo czy fosfor.

Kto powinien sięgnąć po figi?

Figi są owocami, które dobroczynnie wpływają na układ pokarmowy. Szczególnie ważna jest obecność błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz wspomaga procesy trawienne. Poza tym, dzięki niemu, owoce zapewniają uczucie sytości i ułatwiają wchłanianie zawartych w pokarmie witamin i minerałów. Po figi powinny sięgnąć osoby, którym cierpią z powodu dolegliwości żołądkowych ponieważ poprawiają metabolizm oraz pomagają w przypadku zatruć pokarmowych.

Skarbnica potasu

Figi są naturalnym źródłem potasu. Jego obecność jest szczególnie ważna dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Pierwiastek ten pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko występowania groźnych chorób serca, takich jak zawał lub udar. Dodatkowo potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, stąd jego niedobór może skutkować występowaniem skurczy.

Prawidłowe działanie układu nerwowego

Figi są szczególnie polecane tym, którzy cierpią z powodu niedoboru magnezu. Owoce te są bogatym źródłem tego pierwiastka, co zbawiennie wpływa na działanie układu nerwowego. Dzięki niemu poprawia się pamięć i koncentracja, dlatego powinny sięgnąć osoby, które na co dzień podejmują się wytężonego wysiłku umysłowego. Figi pomagają zachować prawidłowa kondycję psychiczną: niwelują rozdrażnienie, pomagają walczyć ze stresem oraz ułatwiają skupić się na codziennych obowiązkach.

Kto nie powinien jeść fig?

Wydawać by się mogło, że figi mogą być spożywane przez każdego, niestety, niektórzy muszą z nich zrezygnować. Za sprawą tyraminy owoce te mogą powodować albo wzmacniać migrenowe bóle głowy. Dodatkowo suszone figi posiadają wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinny ich spożywać osoby chore na cukrzycę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama