Reklama

Dlaczego warto jeść chrzan?

Liczne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia chrzanu są głównie zasługą wysokiej zawartości substancji odżywczych i mineralnych, takich jak: błonnik, witamina C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, cynk i mangan, a także specyficznych enzymów i olejów (np. sinigryna z grupy glukozynolanów). Składniki te współpracują ze sobą, zapewniając naszemu organizmowi spore korzyści zdrowotne.

Reklama

Odchudzanie:

Chrzan ma bardzo mało kalorii i nie zawiera praktycznie żadnego tłuszczu. Posiada za to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są istotnymi składnikami w ludzkim metabolizmie. Chrzan jest bogatym źródłem błonnika i białka, dzięki czemu wywołuje uczucie sytości. Możesz swobodnie dodawać go do wielu potraw, bez konieczności zamartwiania się o nadmiar tłuszczów i kalorii. Spożywanie chrzanu ograniczy naszą skłonność do przejadania się, co znacznie przysłuży się odchudzaniu.

Ciśnienie krwi: Potas jest wyjątkowo istotną substancją, regulującą przepływ płynów komórkowych i napięcie naczyń krwionośnych. Niedobór potasu wywołuje wyższe ciśnieniem krwi, co z kolei prowadzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca, zawały serca i udary. Jedzenie chrzanu (obfitego źródła potasu) poprawi zdrowie naszego serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i regulację przepływu płynów i substancji odżywczych.

Trawienie: Niektóre z obecnych w chrzanie składników stymulują pracę żołądka, natomiast sama roślina znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Zawarte w niej fitochemikalia stymulują pracę rożnych gruczołów - w tym gruczołów odpowiedzialnych za produkcję śliny, soków żołądkowych i jelitowych. Wspierają one również (w połączeniu z błonnikiem) perystaltykę przewodu pokarmowego i pracę mięśni gładkich w jelitach. Chrzan może skutecznie złagodzić problemy trawienne i regulować proces wypróżnienia, jednocześnie zapobiegając pojawieniu się takich dolegliwości, jak zaparcia i biegunka.

Zdrowe kości:

Chrzan zawiera również duże ilości wapnia - składnika koniecznego w procesie wzrostu i naprawy kości. Wprowadzenie go do codziennej diety pomoże wzmocnić nasze kości i zachować je w dobrym zdrowiu. Zmniejszy również ryzyko rozwoju wyniszczających schorzeń, takich jak osteoporoza.

Wady cewy nerwowej: Zawarte w chrzanie wysokie stężenie kwasu foliowego ​​chroni matki i niemowlęta podczas ciąży oraz pomaga w prawidłowym kształtowaniu się płodu. Dzięki niemu można skutecznie wyeliminować wiele zagrożeń - np. wadę cewy nerwowej. Warto jednak pamiętać, że zbyt duże ilości chrzanu mogą być niebezpieczne dla ciężarnej kobiety. Zawsze warto skonsultować jego dawkowanie z lekarzem.

Metabolizm: Chrzan zawiera duże ilości białka, witamin i minerałów. Nie posiada natomiast tłuszczu i nadmiaru kalorii. Oznacza to, że białko może być bezpośrednio wykorzystane do uzyskania energii, wytwarzania nowych tkanek, przyrostu masy mięśniowej oraz jako materiał stosowany do naprawy i wzmocnienia organizmu przed toksynami i chorobami. Obecna w chrzanie sinigryna zapewni nam zdrowy przypływ energii i poprawi naszą koncentrację.

Właściwości antybakteryjne:

Badania wykazały, że zawarte w chrzanie naturalne substancje chemiczne stanowią świetną ochronę przed szkodliwymi drobnoustrojami i bakteriami, takimi jak listeria, bakteria E. coli i gronkowiec. Odrobina chrzanu na kanapce lub steku ochroni nasz organizm przed ich chorobotwórczym działaniem. Jest to zasługa specyficznego składnika antybakteryjnego - izotiocyjanianu allilu.

Właściwości moczopędne: Zawarte w chrzanie substancje stymulują również proces oddawania moczu. Pozwala to pozbyć się z organizmu niebezpiecznych toksyn, zachować czystość nerek, a także zmniejszyć masę ciała - w końcu mocz zawiera w sobie do 4% tłuszczu.

Układ oddechowy: Intensywny zapachu chrzanu często wywołuje u ludzi krzywienie nosa i łzawienie oczu. Może on jednak również pomóc w usuwaniu wydzieliny śluzowej z zatok i układu oddechowego. Wdychanie czystego chrzanu stymuluje wydzielanie soków organicznych, które pomagają pozbyć się zatorów (powstałych z powodu zimna, chorób lub alergii).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama