Dlaczego ogórki są pakowane w folię? Powód zaskakuje
Ogórki w foliowych opakowaniach nie są w sklepach rzadkim widokiem. Nawet pojedyncze sztuki, najczęściej odmian szklarniowych, mają właśnie takie zabezpieczenie. Z czego to wynika? Od lat głośno mówi się na temat konieczności ograniczania plastiku w wielu aspektach życia. Jak więc tłumaczone jest pakowanie warzyw w folię i czy faktycznie jest to konieczne?
Ogórki, zanim trafią na nasze stoły, niejednokrotnie muszą przebyć długą podróż. Niektóre z nich trafiają do nas z odległych krajów. Podstawową kwestią jest więc zabezpieczenie ich przed uszkodzeniami i utratą wilgoci. Tak można w najprostszy sposób wyjaśnić, skąd biorą się plastikowe opakowania, mimo że żyjemy w czasach, kiedy zaleca się rezygnację z korzystania akcesoriów jednorazowego użytku, w tym siatek, naczyń czy słomek. Mimo to istnieją jeszcze inne powody.
Jak kupić mięso dobrej jakości? Wykorzystaj prosty trik podczas zakupów
Używanie plastiku uzasadnia się dużą wrażliwością ogórków na etylen, który wytwarzają inne produkty, w tym jabłka i gruszki. Przebywanie w ich bezpośrednim sąsiedztwie, np. w magazynie czy już na sklepowej półce, przyspiesza proces psucia się ogórków. Pewnie wielu z nas zna triki związane z tym, jak wpłynąć na wcześniejsze dojrzewanie np. awokado, polegających na umieszczeniu ich w torebce z jabłkiem. W tym kontekście działanie etylenu jest jak najbardziej pożądane, lecz podczas transportu lub pobytu w markecie skracanie przydatności ogórków do spożycia jest nieopłacalne.
Podejrzewamy, że niejedna osoba decyduje się na zakup produktów opisanych jako bio. W końcu zależy nam na tym, by w swojej diecie uwzględniać żywność wyprodukowaną w warunkach jak najmniej szkodzących środowisku i bez użycia nadmiaru chemii. Dlatego dużym zgrzytem może być widok ekologicznych artykułów szczelnie zapakowanych w plastik. Z czego to wynika?
Ogórki, które są uprawiane w sposób ekologiczny i bez użycia oprysków, nie mogą mieć bezpośredniej styczności z żywnością niecertyfikowaną. Istnieje bowiem duże ryzyko, że taki kontakt spowodowałby przenikanie środków ochrony roślin z powierzchni warzyw i owoców pochodzących z upraw konwencjonalnych na produkty bio.
Folia może jednak stanowić pewne utrudnienie w kontekście dokładnego obejrzenia warzywa przed włożeniem go do zakupowego koszyka. Nie pozostajemy jednak całkowicie bezradni. Robiąc zapasy, warto delikatnie ścisnąć ogórka - jeśli miąższ jest miękki i sprawia wrażenie gąbczastego, takie warzywo czasy świetności ma już dawno za sobą. Przyjrzyjmy się także skórce. Powinna być wolna od jakichkolwiek plam i żółtawych czy seledynowych przebarwień.
Polecamy:
Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Wyrzucasz do kosza? Popełniasz błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję