Reklama

Dlaczego komosa ryżowa jest idealnym produktem dla diabetyków?

Dopiero niedawno komosa ryżowa stała się popularna, ale już dostrzeżono jej niezwykłe właściwości odżywcze. W porównaniu z innymi zbożami, komosa ma więcej białka, antyoksydantów, minerałów i błonnika. Komosa nie zawiera glutenu, a więc jest idealna dla ludzi, którzy go nie tolerują. Poza tym, ostatnie badania wykazały, że jest dobrym źródłem składników odżywczych dla diabetyków i w naturalny sposób może obniżać poziom cukru we krwi.

Reklama

Czym jest komosa ryżowa?

Możliwe, że w twoim regionie komosa ryżowa jest nowością, jednak w Ameryce Południowej jest znana od wieków. Pochodzi z Andów i może przetrwać nawet bardzo surowe, górskie warunki klimatyczne. Komosę ryżową nazywa się zbożem, jednak tak naprawdę są to nasiona.

Obecnie istnieje 120 różnych odmian tych nasion, jednak najpopularniejsze są białe, czerwone i czarne nasiona, które najczęściej możesz spotkać w supermarkecie.

Badania właściwości komosy ryżowej są dość nowe w porównaniu do innych produktów. Naukowcy badają te nasiona dopiero od 30 lat. Na pewno potrzeba więcej badań, ale już teraz uważa się, że włączenie komosy do diety może obniżyć wysokie ciśnienie krwi i wysoki cholesterol. Oprócz tego komosa zapewni wiele korzyści osobom chorym na cukrzycę.

Jak komosa ryżowa wpływa na poziom cukru we krwi?

Kluczem do kontrolowania cukrzycy jest pilnowanie swojej diety. Komosa jest świetnym wyborem dla diabetyków, gdyż zalicza się do zbóż pełnoziarnistych, a te produkty są jednym z elementów, które powinny być spożywane przez diabetyków, łącznie z owocami, warzywami, chudym mięsem i nienasyconymi tłuszczami. Produkty mające wysoki indeks glikemiczny podnoszą poziom cukru we krwi i trudniej jest go wtedy kontrolować. Jednakże komosa ryżowa ma bardzo niski indeks glikemiczny i po zjedzeniu nie podniesie gwałtownie poziomu cukru.

Większość produktów pełnoziarnistych nie zawiera aminokwasów, które są potrzebne do produkcji białka, jednak komosę ryżową uznaje się za źródło pełnowartościowego białka. Komosa ryżowa jest również świetnym źródłem błonnika, który nie ma wpływu na poziom cukru we krwi i może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała i chronić przed innymi schorzeniami towarzyszącymi cukrzycy.

Łatwe sposoby na przygotowanie komosy ryżowej

Komosę przygotowuje się gotując ją w wodzie, podobnie do ryżu. Do dwóch szklanek wody wsyp jedną szklankę kosmosy ryżowej i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż większość wody odparuje, a komosa będzie miękka. Zazwyczaj zajmuje to 15-20 minut.

Komosa może być zdrowym dodatkiem do innych dań. Podobnie jak ryż, można dodać ją do zup, gulaszów lub potrawek. Dzięki temu twoje danie będzie nie tylko zdrowe, ale też smaczniejsze.

Dla diabetyków będzie to doskonały produkt, który uzupełni zdrową dietę. Dzięki temu kontrolowanie poziomu cukru we krwi będzie łatwiejsze, podobnie jak utrzymanie wagi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama