Reklama

Czym smarować chleb? Jakie zamienniki dla masła?

Nie raz nie dwa słyszymy, że masło ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ile w tym prawdy, a ile mitów? Czy rzeczywiście warto wykluczyć masło z naszej diety? Czy dobrym pomysłem jest zastąpienie go margaryną? A jeśli nie, to na jaki inny zamiennik warto postawić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź poniżej.

Czy należy całkowicie wykluczyć tłuszcze do smarowania?

Stwierdzenie, że należy całkowicie unikać tłuszczów do smarowania, jest mitem. Przeciwnie. Są one nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ dostarczają energii i są źródłem cennych witamin A, D, E oraz K i ułatwiają ich przyswajanie. Najbardziej popularnym smarowidłem do chleba jest masło. Najczęściej wybieramy masło śmietankowe, które powstaje z nieukwaszonej śmietanki. Zawiera ono 72 proc. tłuszczu i ma w 100 gramach około 659 kcal oraz tak zwane masło ekstra, które powstaje z kwaśnej śmietany. Ma co najmniej 82 proc. tłuszczu, i zawiera w 100 gramach 735 kcal. To powoduje, że zawiera ono sześć razy mniej laktozy niż masło śmietankowe.

Dlaczego laktoza niektórym nie służy?

Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi albo wykazujesz nietolerancję na laktozę, powinnaś zdecydowanie sięgnąć po masło. Unikniesz sensacji żołądkowych.

Bardzo ważne jest, ile tłuszczu do chleba jesz. W diecie tłuszcze powinny dostarczać około 30 proc. energii, z tego tylko 10 proc. powinny stanowić tłuszcze nasycone (np. smalec).

Czy zdrowe jest smarowanie pieczywa margaryną?

Jeśli decydujesz się na margarynę, powinna ona spełniać określone kryteria, czyli przede wszystkim być miękka. Ta twarda w kostce zawiera bardzo dużo szkodliwych tłuszczów utwardzonych (trans). Należy też zwrócić uwagę na kaloryczność produktu. Wiele margaryn ma ponad 700 kcal w 100 g, czyli więcej niż masło śmietankowe.

Zawsze sprawdź skład margaryny. Nie kupuj tej z dodatkiem masła, bo zawiera: sól, regulatory kwasowości, emulgatory, przeciwutleniacze w postaci sorbinianu sodu, konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki.

Jaka alternatywa dla masła?

Eksperci od żywienia zaznaczają, że zdrowo jest maczać pieczywo w oliwie smakowej lub oleju lnianym czy rzepakowym, tłoczonym na zimno. Zawierają one korzystne dla naszego zdrowia jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału serca, bo obniżają poziom cholesterolu LDL, normują ciśnienie i zapobiegają udarom.

W smalcu znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe. Nie są one tak zdrowe, jak nienasycone. Ich nadmiar może prowadzić do miażdżycy. Dlatego można je jadać 1-2 razy w miesiącu

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie masła?

Uważaj na nazwę. Jeśli nie pada w niej określenie masło, masz do czynienia z mieszanką. Najczęściej z margaryną z 5- lub 7-proc. zawartością tłuszczu mlecznego i z tanim olejem palmowym.

Czym zastąpić masło?

Oliwa z oliwek

Wybieraj oliwę extra virgin. Te tańsze, takie jak olive oil, to oliwy uzyskiwane na ciepło.

Margaryna

Niektóre zawierają sterole i stanole roślinne – pomogą obniżyć poziom cholesterolu.

Smalec

Najlepiej przygotować go samodzielnie ze stopionej słoniny z boczkiem, z majerankiem, jabłkiem, cebulą i czosnkiem.

Olej kokosowy

Wybieraj nierafinowany. Nie stosuj go zbyt często - zawiera sporo tłuszczów nasyconych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama