Reklama

Czym są klimakteryczne owoce i warzywa?

Klimakteryczność to cecha, którą wykorzystują producenci warzyw i owoców, planując porę zbiorów, a także sposób transportu swoich plonów. Wiedza na ten temat może być jednak szczególnie cenna dla nas jako konsumentów. Klimakteryczność ściśle wiąże się bowiem z procesem dojrzewania owoców i warzyw, a co za tym idzie określa, jak długo zachowują one świeżość i przydatność do spożycia. Sprawdź, które owoce możesz kupować, kiedy jeszcze są twarde lub pozbawione koloru, i w jaki sposób sprawić, by warzywa szybciej dojrzewały. Dzięki tej wiedzy łatwiej zaplanujesz zakupy i uchronisz się przed marnowaniem żywności.

Reklama

Czym jest klimakteryczność?

Klimakteryczność to cecha warzyw i owoców, które w naturalny sposób produkują i wydzielają etylen. Gaz ten znacznie przyspiesza ich dojrzewanie, a także psucie. Dlatego rolnicy i sadownicy muszą w odpowiednim czasie dokonać zbioru swoich plonów, biorąc pod uwagę także potrzeby transportu, tak byśmy mogli kupić produkty wysokiej jakości (z zachowanym smakiem, wyglądem, teksturą i wartościami odżywczymi). Z tego względu owoce i warzywa klimakteryczne należy zbierać, zanim dojrzeją – w przeciwnym razie mogą nie przetrzymać długiego czasu transportu. Tą wiedzą warto również kierować się w czasie zakupów. Czasem widząc twarde i niedojrzałe owoce, rezygnujemy z ich kupna. Zdarza się też, że łudzimy się, że niektóre produkty dojrzeją w ciągu kilku dni, a tak się nie dzieje. Sprawdź, które owoce i warzywa możesz kupować, gdy są jeszcze niedojrzałe. Dzięki temu uchronisz się przed kupnem produktów, które zepsują się, zanim staną się smaczne i przydatne do spożycia.

Które owoce i warzywa są klimakteryczne, a które nie?

Owoce i warzywa, które wydzielają duże ilości etylenu, a co za tym idzie szybko i samoistnie dojrzewają już po zerwaniu, to między innymi jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, banany, kiwi, mango, arbuzy, awokado i pomidory. Oznacza to, że możemy je kupować, nawet gdy mają twardą strukturę, są zielone (w przypadku cytrusów) i pozbawione aromatu. Najlepiej kupować je "na zapas" – ze świadomością, że będą idealne do spożycia za kilka dni. Wciąż wydzielają bowiem one etylen, który zmienia ich smak, zapach, barwę oraz sprawia, że stają się miękkie. Wystarczy, że ułożymy je w ciepłym miejscu.

Z kolei nieklimakteryczne warzywa i owoce to między innymi borówki, czereśnie, pomarańcze, truskawki, wiśnie, ananasy, maliny, jeżyny, oliwki, papryka i ogórki. Te produkty powinny być dojrzałe w momencie zakupu, ponieważ ich smak, zapach i konsystencja już samoistnie się nie zmienią. Jeśli jednak już je kupimy, możemy sprawić, by dojrzały. W jaki sposób?

Jak przyspieszyć dojrzewanie nieklimakterycznych warzyw i owoców?

Jeśli zdarzy nam się kupić niedojrzałe owoce czy warzywa nieklimakteryczne (np. truskawki czy paprykę), możemy poprawić ich smak i zapach. Wystarczy, że posłużymy się produktami klimakterycznymi. Najlepiej w tym celu sprawdzą się jabłka, które wydzielają spore ilości etylenu. Do foliowego woreczka należy włożyć niedojrzałą paprykę czy pomarańcze oraz przekrojone na pół jabłko. W ten sposób możemy też sprawić, że zielona papryka (na której dopiero pojawiają się czerwone plamy) znacznie się zaczerwieni. Wystarczy, że włożymy ją do ciemnej szafki razem z jabłkami. Warzywo wkrótce stanie się dojrzalsze i smaczniejsze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama