Reklama

Czym różni się mleko pasteryzowane od uht?

Mleko jest bogatym źródłem cennych aminokwasów, a także wielu składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Mimo to wokół jego spożywania w ostatnich latach narosło wiele kontrowersji. Część naukowców uważa, że dorośli ludzie nie powinni spożywać zbyt dużo mleka. Okazuje się też, że nie ma żadnych dowodów na to, że przetwory mleczne zmniejszają ryzyko osteoporozy. Mimo to mleko wciąż uznaje się za cenny element zróżnicowanej diety. Warto też wiedzieć, czym różni się mleko pasteryzowane od uht i w jaki sposób przechowywać oba te produkty.

Czym jest mleko pasteryzowane?

Pasteryzacja mleka to proces obróbki termicznej, dzięki której można pozbyć się aż 99 proc. wszystkich bakterii, przede wszystkim tych odpowiedzialnych za salmonellozę czy dur brzuszny. Jest to też kluczowe dla wydłużenia czasu przydatności mleka do spożycia. Pasteryzacja może być długotrwała (mleko podgrzewa się przez pół godziny w temperaturze 63 stopni Celsjusza) lub krótkotrwała (mleko osiąga temperaturę 72 stopni Celsjusza przez zaledwie 15 sekund). Ogromną zaletą takiego sposobu jest pozostawienie wielu cennych substancji odżywczych – mleko jest sterylne, ale niskoprzetworzone, nie traci swoich właściwości. Trzeba jednak pamiętać, że należy je przechowywać w lodówce także przed otwarciem, a później może być spożywane jedynie przez 2-3 dni. W przeciwnym razie możemy się zatruć.

Czym jest mleko uht?

Mleko uht powstaje na skutek sterylizacji przez krótki czas (1-2 sekundy) w bardzo wysokiej temperaturze (nawet 150 stopni Celsjusza). Pozwala to na zniszczenie wszelkich drobnoustrojów oraz ich zarodników, dzięki czemu termin przydatności do spożycia jest bardzo długi i wynosi nawet pół roku. Takie mleko nie wymaga też przechowywania w lodówce przed otwarciem. Wadą takiego sposobu przetwarzania jest jednak pozbawianie mleka większej ilości witamin i minerałów (przede wszystkim witamin z grupy B).

Czy mleko jest zdrowe dla dorosłych?

Część naukowców uważa, że mleko jest zbędne dla dorosłych i nie przynosi im większych korzyści, może za to silnie uczulać. Wielu lekarzy i dietetyków podkreśla jednak, że w mleku znajdziemy mnóstwo kluczowych składników odżywczych, przede wszystkim aminokwasy, kwasy tłuszczowe i laktozę, które wspierają pracę układu nerwowego. Badania wykazały, że spożywanie mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie rewelacyjnie wpływa na układ kostny i zmniejsza ryzyko otyłości, jednak u dorosłych nie chroni przed osteoporozą. Może za to zmniejszać ryzyko nowotworu jelita grubego, żołądka i piersi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama