Reklama

Czy zimą można przechowywać jedzenie na balkonie?

W chłodniejsze dni wiele osób korzysta z możliwości trzymania jedzenia na balkonie. Dzięki temu można zyskać dużo miejsca w lodówce. Czy jest to zdrowa i dobra metoda? Z pewnością ma ona swoje zalety, ale nie jest też pozbawiona wad. Zanim zdecydujesz się na tę formę przechowywania żywności, przeczytaj nasze rady i zobacz jak robić to poprawnie, a jakich błędów się wystrzegać.

Co zrobić z nadmiarem jedzenia?

Zgubne może okazać się myślenie, że warunki, które panują na balkonie, są odpowiednie do przechowywania jedzenia. Lodówka jest bezpieczniejszym miejscem niż balkon czy parapet. Nieodpowiednie przechowywanie produktów na balkonie może przyczynić się do ich szybszego zepsucia. To w konsekwencji może nieść ze sobą poważne skutki dla twojego zdrowia. Zjedzenie zepsutego pożywienia grozi zatruciem pokarmowym, czy co gorsza - wystąpieniem salmonelli.

Zobacz też: Kumkwat: Cytrus o wyjątkowych właściwościach odżywczych

Reklama

Dlaczego lepiej trzymać jedzenie w lodówce?

W lodówce panuje stała temperatura, zaś na zewnątrz jest ona zmienna. Wahania temperatury i różny stopień wilgotności znacząco wpływa na jakość jedzenia. Zimową porą w nocy często występuje mróz, a rano robi się cieplej, co też przyczynia się do zmian w temperaturze. W ciągu dnia może ona wzrosnąć nawet do kilku stopni na plusie. Takie zmiany nie są odpowiednimi warunkami do trzymania pożywienia na balkonie.

Produkty, które wymagają chłodzenia, powinny być trzymane wyłącznie w lodówce lub w zamrażarce. Wymagana optymalna temperatura to około cztery stopnie Celsjusza. Ciężko jest utrzymać stałość tej temperatury na balkonie bądź zewnętrznym parapecie.

Jak przechowywać jedzenie na zewnątrz?

Jeśli zdecydujesz się na trzymanie jedzenia na balkonie, pamiętaj o kilku kwestiach. Jedną z nich jest odpowiednie przechowywanie pożywienia. To ważne ze względu na zmienność temperatury oraz kwestię czystości. Nie brak tam ptaków brudzących swoimi odchodami czy gryzoni próbujących dostać się do pozostawionego na zewnątrz pokarmu. Jedzenie powinno być szczelnie zamknięte, najlepiej w plastikowych pudełkach i dodatkowo zabezpieczone za pomocą np. folii spożywczej lub torby papierowej. Temperatura na zewnątrz nie może przekraczać czterech stopni Celsjusza.

Zobacz też:

Uważaj na to, co jesz. Te produkty obniżają IQ

Oto składniki, które warto podawać do wody

Seler naciowy na 7 nieznanych sposobów. Wreszcie docenisz to warzywo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: trzymanie jedzenia na balkonie | żywność bezpieczna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama