Reklama

Czy mleko sojowe jest szkodliwe dla zębów?

Soja i jej przetwory zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników. Co prawda wpływ produktów sojowych na zdrowie ludzi nadal jest kwestią sporną. Jednym z coraz częściej spożywanych produktów tego typu jest mleko sojowe. Możesz zrobić je samodzielnie lub kupić gotowe. Bez względy na to czy kupne, czy robione w domu, mleko sojowe ma takie samo działanie na nasz organizm. Jak pokazują badania mleko sojowe może mieć gorszy wpływ na nasze zęby niż mleko krowie.

Dzieje się tak dlatego, że bakterie które zamieszkują naszą jamę ustną, produkują nawet do sześciu razy więcej kwasu, gdy żywią się mlekiem sojowym, w porównaniu do ilości produkowanej przy mleku krowim.

Kwasy z kolei przyczyniają się do powstawania płytki nazębnej i próchnicy, a co za tym idzie powstawania ubytków w zębach. Jak widać, napoje sojowe mają większy potencjał do wywoływania próchnicy w porównaniu z mlekiem krowim.

Nie należy jednak popadać w skrajności. Nie musisz całkowicie rezygnować z mleka sojowego, jeżeli jest twoim ulubionym napojem. Ryzyko skutków ubocznych produktów sojowych zależy od sposobu korzystania z nich.

Na przykład, pijąc jedną szklankę mleka sojowego dziennie, mało prawdopodobne jest uszkodzenie zębów, ale pozwalanie sobie czy dzieciom na wypijanie całej butelki na dzień, może być powodem do niepokoju.

Dane te potwierdzone zostały eksperymentem, do którego użyto kilku rodzajów mleka krowiego i sojowego. Naukowcy dodali do każdej próbki bakterie, które możemy znaleźć w naszej jamie ustnej. W wynikach nie wzięto jednak pod uwagę wpływu śliny na cały proces. Dokładne badania w tym kierunku ciągle trwają.

Jak widać wszystko co jest stosowane w nadmiarze może szkodzić naszemu zdrowiu. Dlatego stosujmy się do zaleceń lekarzy i nie przesadzajmy z ilością nawet pozornie zdrowych produktów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama