Reklama

Czy figi można jeść ze skórką? Delektuj się ich smakiem bez kulinarnej wpadki

Figowiec uważany jest za jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Owoce tego wysokiego drzewa w starożytności miały znajdować swoje stałe miejsce w jadłospisie żołnierzy wyruszających do walki i sportowców startujących w igrzyskach. Przez całe stulecia wierzono, że symbolizują dobrobyt i pomyślność. Brzmi kusząco? Poznaj inne właściwości fig oraz sposoby ich wykorzystania. Zastanawiasz się, czy figi można jeść ze skórką, czy może lepiej ją zdjąć? Wszystkiego dowiesz się z naszego owocowego poradnika.

  • Uważa się je za rajskie owoce o naprawdę długiej historii i bogatej symbolice. Jednak na tym nie kończą się zalety owoców ciepłolubnego figowca
  • W polskich sklepach bez trudu znaleźć można suszone figi, chętnie wykorzystywane w rozmaitych deserach. Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, postaraj się o włożenie do zakupowego koszyka świeżych owoców
  • Od wieków były uznawane za afrodyzjak. Doskonale wpływają także na układ pokarmowy, ciśnienie i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Poznaj figę od kuchni

Owoce w formie suszonej od dawna są obecne w polskich kulinariach. Chętnie dodawane są nie tylko do deserów, ale również dań wytrawnych w celu uzyskania naprawdę wykwintnych kompozycji. Coraz łatwiej jest znaleźć w sklepach także świeże figi w różnych odmianach. Najczęściej dostępne są owoce ze skórką w fioletowym odcieniu, ale warto wiedzieć, że istnieją także żółte, zielone, purpurowe i czarne.

Reklama

Jak smakują świeże figi? Miąższ dojrzałych owoców cechuje się słodkim smakiem. Podczas zakupów trzeba uważać - niedojrzałe okazy są bowiem mdłe i niezbyt smaczne. Wybieraj owoce miękkie w dotyku, o delikatnej i nieuszkodzonej skórce. Nie miej oporów przed powąchaniem figi - powinieneś wyczuć przyjemny i słodkawy aromat.

Zobacz też: Sok z pigwy na odporność i nie tylko

Jak się je figi świeże?

W przypadku spożywania suszonych owoców raczej nie ma wątpliwości. Zdarza się jednak, że brak doświadczenia i wiedzy na temat tego, jak jeść świeżą figę zniechęca nas do zakupu. A szkoda, ponieważ jest to nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy kąsek. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

Czy figi można jeść ze skórką? Jeśli jest ona miękka i cienka - jak najbardziej dopuszczalne jest spożycie owocu w całości. Trzeba jednak pamiętać o tym, by figę dokładnie umyć w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Mimo wszystko bardziej popularną praktyką jest wyjadanie samego miąższu. Jak go wydobyć? Można zrobić to na dwa sposoby - bez obierania ze skórki.

  • Pierwszy z nich to pokrojenie owocu na ćwiartki, a następnie lekkie rozchylenie każdego kawałka. W ten sposób zjesz figę wygodnie - podobnie jak w przypadku grejpfruta czy pomarańczy.
  • Figę możesz przekroić na pół i wyjąć słodki środek przy pomocy łyżeczki. Tę metodę znają zapewne wszyscy miłośnicy kiwi.

Co kryje w sobie figa? Właściwości dla dobrej kondycji

Wierzenia związane z owocem figowca działają na wyobraźnię. Dawniej uznawano figi za symbol urodzaju, miłości i płodności. Skojarzenie to wynikało prawdopodobnie z faktu, że drzewo owocuje aż dwa razy w roku. Jak to przenieść na współczesny grunt? Być może zjedzenie figi nie spowoduje nagłego przypływu gotówki, ale z pewnością przysłuży się kondycji całego ciała.

  • W ich składzie nie brakuje błonnika, potasu oraz dobroczynnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu mają właściwości odkwaszające organizm. Nie powinno brakować ich w menu osób pijących duże ilości kawy i sięgających po takie używki, jak alkohol oraz papierosy.
  • Błonnik nie pozostaje również bez wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza on jelita, regulując rytm wypróżnień i zapobiegając zaparciom.
  • Jak zostało wspomniane, figi to bardzo dobre źródło potasu, czyli składnika niezbędnego dla regulowania poziomu ciśnienia.
  • Figi już w dawnych czasach były serwowane seniorom. Współcześnie wiemy, że (ze względu na obecny w ich składzie wapń) działają korzystnie na stan zębów, stawów i kości, chroniąc przed osteoporozą.
  • Miewasz problemy ze skupieniem się i pamięcią? Owoce figowca bardzo dobrze oddziałują na układ nerwowy, wspierając koncentrację. Przyczyniają się także do niwelowania stresu.
  • Chcesz zachować sokoli wzrok jak najdłużej? W figach nie brakuje witaminy A, która jest kluczowa dla kondycji oczu i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Owoce cieszą się opinią naturalnego afrodyzjaku. Skąd takie przekonanie? Faktycznie, pobudzają libido i mogą wpłynąć na zwiększenie aktywności seksualnej.

Polecamy:

Nalewka z figi. Jak zrobić wyborną nalewkę figową?

Pij, gdy się zmęczysz i jelita niedomagają. Babciny skarb ze słoika

"Złoto faraonów" obniża ciśnienie i podnosi odporność. Ale nie jest dla każdego!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: figi właściwości | świeże figi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama